Geschiedenis van datingsites en apps: wie was het eerst?

Michael Slender
Door Michael Slender
5 minuten leestijd

In de jaren 90 van de vorige eeuw deed het internet zijn intrede met als gevolg dat miljoenen mensen opeens “online” konden zijn. Bedrijven richtten homepages op en sociale contacten werden onderhouden via zogenoemde instant messaging services zoals ICQ en MSN. Chatten werd opeens een nieuwe manier om andere mensen te leren kennen. Dat dit uiteindelijk zou leiden tot dating apps op de smartphone had niemand kunnen dromen. De schaal en het bereik van internet is sneller gegroeid dan iedereen voor mogelijk hield. In 1995 lanceert Match.com haar website, een partij die tot de dag van vandaag actief is1. Dit wordt gezien als de eerste “echte” datingsite ter wereld. Aan het eind van de jaren negentig werden de eerste Nederlandse datingsites opgericht, waaronder D-date en e-Matching, met een wildgroei aan datingsites in de jaren erna.

De start van de eeuw

Het begin van de huidige eeuw wordt gekenmerkt door een nieuwe fase voor datingsites. Voor velen was het onbekend terrein waarbij de techniek om mensen virtueel te koppelen nog maar lang niet zover ontwikkeld was als nu. De grote datingsites die iedereen kent zijn al vroeg in het millennium gestart. Parship ook al in 2000 opgericht net als Lexa dat in 2002 voor het eerst ten tonele verscheen.

Vreemdgaan dating

Wat veel mensen niet weten is dat vreemdgaan dating niet iets van de laatste jaren is. Eén van de bekendste datingsites voor vreemdgaan, Ashley Madison, bestaat al vanaf 2001. Met de slogan “Life is short. Have an affair” richt de datingsite zich al vijftien jaar op mensen die gebonden zijn. Ashley Madison is vooral bekend door het grote datalek van gebruikersgegevens in 20152.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

In de jaren erna doken profielen websites zoals Hyves op om de Nederlandse bevolking nog beter te voorzien van manieren om met kennissen en familie in contact te blijven. Tegelijkertijd werd in 2004 Facebook door Mark Zuckerberg opgericht wat op dit moment de onbetwiste nummer één is op het gebied van sociale netwerk. Terwijl het internet in omvang groeide nam ook het gebruik van datingsites toe. Een ander soort sociaal netwerk dat zich richt op het samenbrengen van mensen, Badoo, werd opgericht in 2006 net als de eerste sugar daddy datingsite SeekingArrangement.

Smartphone apps

In 2007 werd de eerste iPhone gelanceerd waardoor het opeens mogelijk was om datingapplicaties op de mobiele telefoon te installeren. Het duurde dan ook niet lang voordat de eerste dating apps gecreëerd werden. Zo werd Grindr in 2009 gelanceerd maar duurde het vervolgens nog drie jaar voordat Tinder in 2012 de datingwereld voorgoed veranderde. De eenvoud en het gemak van de dating apps hebben een indrukwekkend effect gehad op de manier waarop singles elkaar ontmoeten.

Een stille dood

De wereld van datingsites en apps staat nooit stil. In vergelijking met het prille begin in de jaren negentig van de vorige eeuw is er veel veranderd. Vele datingsites die het millennium mochten meemaken zijn uiteindelijk een stille dood gestorven. Met een gebrek aan vernieuwing en moderne functionaliteiten heeft het gros van de klassieke datingsites de slag om de Nederlandse single verloren. Van deze klassieke datingsites zijn er zelfs nog een aantal die precies dezelfde website hebben als in het begin van deze eeuw. In twintig jaar tijd zijn we meer van een datingsite gaan verlangen waardoor een datingsite niet meer aan de hedendaagse eisen voldoet met een website die niet als app verkrijgbaar is of in een mobielvriendelijke versie.

Wat het verschil maakt tussen een gefaalde datingsite en een succesvolle datingsite is innovatie en het vermogen om zich aan te passen aan de behoeften van de singles. Van de prikbord oproepen in de supermarkt tot de chatrooms op IRC; er is veel veranderd in de laatste twee decennium. De datingsites die je vandaag de dag tegenkomt worden alleen maar beter waarbij de allerlaatste technieken ingezet worden om je te voorzien van de beste matches. Waar je begin van de eeuw nog raar aangekeken werd als je iemand had ontmoet via het internet is dat nu de normaalste zaak van de wereld. Het is niet meer ongebruikelijk; het is de norm. Dit zijn de top drie datingsites van dit moment:

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie