Home Seks Genofobie: de angst om seks te hebben (coitofobie)

Genofobie: de angst om seks te hebben (coitofobie)

2 minuten leestijd
0
seks stop

Agorafobie, claustrofobie en sociale fobie; waarschijnlijk heb je deze termen wel eens gehoord. Dit zijn dan ook drie bekende angststoornissen, die geregeld voorkomen onder Nederlanders. Volgens de laatst bekende gegevens hebben zelfs 1.1 miljoen Nederlanders het afgelopen jaar last gehad van een angststoornis.1

En hoewel veel van deze mensen een ‘bekende’ angststoornis hebben, zijn er ook fobieën waar je niet zo vaak over hoort en leest. Genofobie is daar een voorbeeld van, ook wel bekend als coïtofobie.

Wat is genofobie?

Genofobie is de angst voor geslachtsgemeenschap. Als je deze angst hebt, dan kun je bang zijn voor alle seksuele handelingen, of alleen voor het geslachtsverkeer zelf. Daarmee lijkt het veel op erotofobie, maar toch is het wat anders. Bij genofobie is de angst specifiek gericht op de daad zelf, terwijl het bij erotofobie gaat om een afkeer tegen alles wat met seks te maken heeft.

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

Bekijk hoe het werkt

Wat de oorzaken kunnen zijn

Zoals met alle fobieën is de oorzaak vaak te vinden in de ervaringen in het verleden. En bij seksuele fobieën gaat het met name om het seksverleden. Verkrachting en ander seksueel misbruik zijn de meest voorkomende triggers voor genofobie, maar ook de vrouwenbesnijdenis kan een oorzaak zijn.

Andere oorzaken zijn te vinden in de  culturele en religieuze opvattingen, bijvoorbeeld als geslachtsgemeenschap niet past binnen de overtuigingen, maar ook wordt genofobie gekoppeld aan onzekerheden of problemen met het lichaamsbeeld en medische zorgen.2

  • Verkrachting
  • Seksueel misbruik
  • Religieuze en culturele opvattingen
  • Problemen met het lichaamsbeeld
  • Medische zorgen

Geen seks?

Genofobie is veel meer dan ‘geen zin’ hebben in seks. Ook niet als dit meer dan jaar duurt, en je helemaal geen seks meer hebt. Het gaat zelfs nog verder dan een simpele afkeer tegen seks. Het is een serieuze aandoening die kan leiden tot intense angst of paniek wanneer seksuele intimiteit wordt geprobeerd. En voor sommigen die deze angst hebben, kan zelfs nadenken over ‘het’ doen deze gevoelens veroorzaken.

Bij fobieën zoals genofobie is er een duidelijkere reactie dan ergens niet van houden of ergens bang voor zijn. Er is een intense angst, die fysieke en psychologische reacties teweegbrengt die je normale functioneren verstoort. In het geval van genofobie wordt deze sterke angst veroorzaakt door het hebben van seks, of in ieder geval de gedachte aan seks. En dat is niet gemakkelijk.

Veel mensen die dit hebben voelen schaamte en zijn terughoudend om zo’n persoonlijke fobie met anderen te delen. Toch kunnen sekstherapeuten hulp bieden om de fobie te bestrijden; professionals met geavanceerde training en certificering in seksuele aangelegenheden. Bovendien kan de huisarts je altijd verwijzen naar deskundige hulp, mocht je denken dat je genofobie hebt.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Bekijk hoe het werkt
Laad meer artikelen
Laad meer in Seks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Geen energie: hoe kom je in de stemming voor seks?

Seks met je partner kan geweldig zijn. Het kan je opvrolijken, laten relaxen en je het gev…