Genoegen nemen met minder in relatie? 8 redenen waarom je dat doet

Peter van Ommen
Door Peter van Ommen
6 minuten leestijd

Mensen nemen genoegen met minder. Als die prachtige Mercedes net iets te veel geld blijkt te kosten, kiezen de meeste mensen voor een goedkoper merk. Of hetzelfde model, maar dan vier jaar ouder en zonder de stoere AMG-opties. Dat doen we allemaal. We nemen genoegen met minder dan wat we zouden willen hebben, wetende dat er iets beters is. En als het op liefde aankomt, dan doen we niet anders.

In een van je voorgaande relaties wist je bijvoorbeeld dat je niet goed werd behandeld, maar toch bleef je in de relatie. Je gaf veel, maar je kreeg nooit wat jij graag wilde. Je nam genoegen met minder, omdat je verliefd was op het potentieel. Een potentieel waarvan je dacht dat het mogelijk was, maar dat later een illusie bleek te zijn. Waarom deed jij jezelf dit aan? Waarom nemen mensen genoegen met minder?

8 redenen waarom je genoegen neemt met minder

We kennen allemaal iemand waarvan we ons afvragen waarom ze in hemelsnaam bij hun partner blijven. Vrienden, familie, kennissen en collega’s vragen zich dit allemaal af. Maar niemand weet het antwoord. Voor een buitenstaander is het een opmerkelijk fenomeen. Want als het zo duidelijk is dat een partner niet goed voor je is, waarom zou je dan nog langer genoegen blijven nemen met minder dan je verdient?

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

  • “Hij doet normaal niet zo onbeschoft, hoor.”
  • “Ze is zo jaloers omdat ze gewoon zoveel van mij houdt.”
  • “Hij controleert mij alleen maar omdat-ie mij wil beschermen.”

Als deze excuses je bekend voorkomen, en als jij degene bent die ze heeft uitgesproken, dan krijg je niet wat je verdient. Je neemt genoegen met minder. Waarom je dat doet? Daar zijn verschillende redenen voor te noemen.

1. Je wilt niet alleen zijn

De eerste en belangrijkste reden? Dat is de angst om alleen te zijn. Je neemt genoegen met minder dan je verdient omdat je de knoop niet durft door te hakken. Waarschijnlijk denk je dat je voor altijd alleen zult zijn en dat je daarom beter af bent in je huidige relatie – ondanks dat je daar ook niet tevreden mee bent.

2. Je ontkent het

Als je ontkent wat er mis is in je relatie, dan lieg je tegen jezelf. Je neemt vervolgens genoegen met minder, omdat je alleen nog maar ziet wat je wilt zien. Als je dit lang genoeg volhoudt, begint het nog geloofwaardig te klinken ook. Ondertussen houd je jezelf voor de gek zodat je de waarheid niet onder ogen hoeft te zien.

3. Je denkt een ander te kunnen veranderen

Wat er niet is, kan nog komen, denk je. Oftewel: je denkt dat je je partner zo kunt veranderen dat het wél iemand wordt die goed genoeg voor je is. Je klampt je vast aan het potentieel, maar uiteindelijk wordt je partner nooit degene die jij wil en nodig hebt.

4. Je denkt dat je dit verdient

Als anderen vragen waarom je genoegen neemt met minder, dan ben je het niet eens over het ‘minder’. Dit is wat ik verdien, denk je. De reden is dat je jezelf niet op waarde schat. Je denkt dat wat jij wilt niet belangrijk is. Of dat je het niet waard bent om te krijgen wat je nodig hebt.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

5. Je voelt je afhankelijk

In relaties is het normaal om enigszins afhankelijk van elkaar te zijn. Dat is normaal. Maar extreme afhankelijkheid is niet normaal. Als je het gevoel hebt dan je jezelf niet kunt loskoppelen van een partner die niet goed voor je is, dan heb je een afhankelijkheidsprobleem.

“Hij gaat misschien dan wel dagelijks vreemd, maar… hij is wel een goede vader.”

6. Je praat het goed

Je weet dat je relatie niet perfect is, maar in ieder geval word je niet iedere dag met een stok geslagen? Als je je relatie op deze manier beschrijft, dan praat je alles goed. Op deze manier kun je alles goedpraten, terwijl je dat niet zou moeten doen. Niet tegen anderen en vooral niet tegen jezelf.

7. Je zit in je comfortzone

Er uitstappen is eng. Je denkt dat je het niet kunt, omdat je niet weet wat er gebeurt als je je comfortzone verlaat. Straks ben je zwaar ongelukkig als je alleen verder gaat. Of loopt het helemaal uit de hand als je je koffers inpakt. Je angst voor het onbekende weerhoudt je ervan om weg te gaan bij je partner.

8. Je hoopt dat het beter wordt

Iedereen vertelt je dat je moet vechten voor een relatie. Het kost tijd en discipline om het laten werken, zo word je verteld. Daarom houd je vast aan de hoop dat het beter zal worden, ook al weet je dat dat nooit zal gebeuren.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie