Home Dating apps Gebruikers datingapps vertonen vaker hyperseksueel gedrag, zegt onderzoek

Gebruikers datingapps vertonen vaker hyperseksueel gedrag, zegt onderzoek

1 minuten leestijd
0
seks beelden

Datingapps zijn populair. Zelfs zo populair dat wetenschappers dagelijks onderzoek doen naar wie er op de apps zitten, waarom en wat ze er precies doen. Sommige onderzoeken hebben gekeken naar vrouwen die de eerste stap zetten, anderen onderzochten of het lichaamsbeeld in verband staat tot datingangst en weer anderen hebben getoetst of mannen op datingapps structureel voor jongere vrouwen gaan. Een nieuwe studie gepubliceerd in het tijdschrift Sexes is wat dieper gegaan en probeerde het verband aan te tonen tussen het gebruik van datingapps, hyperseksualiteit en depressies.

Hyperseksualiteit en depressie

Omdat eerder onderzoek geestelijke gezondheidsproblemen bij gebruikers aan het licht bracht, zoals riskant seksueel gedrag en depressies, besloten wetenschappers van de Italiaanse Sapienza University of Rome een nieuw onderzoek te starten. Ze wilden twee psychologische eigenschappen onderzoeken die het gebruik van datingapps kunnen beïnvloeden: hyperseksualiteit en depressie.

Hyperseksualiteit is een term voor seksueel gedrag dat problematisch kan zijn. Het bestaat bijvoorbeeld uit obsessieve gedachten over seks en dwangmatig seksueel gedrag. Omdat het een gedragspatroon is, wordt hyperseksualiteit daarom ook wel vaak een ‘seksverslaving‘ genoemd.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Er zijn aanwijzingen dat hyperseksuele mensen seks gebruiken om met een slecht humeur en depressieve toestanden om te gaan. Daarom dachten de onderzoekers dat hyperseksuele en depressieve neigingen ertoe kunnen leiden dat deze mensen actief zijn op datingapps. En dat besloten ze te onderzoeken door 1.000 Italianen te ondervragen. De deelnemers kregen verschillende vragen die ze mochten beantwoorden over hun relatiestatus, relatietype, depressieve symptomen en hyperseksualiteit.

Vaker een losse seksrelatie

Van de ondervraagden zei ongeveer 12% dat ze datingapps gebruikten. Toen de onderzoekers de antwoorden vergeleken van degenen die datingapps gebruikten en degenen die dat niet deden, ontdekten ze dat gebruikers van datingapps vaker een losse seksrelatie hadden, zoals een friend with benefits. Degenen die geen datingapps gebruikten hadden vaker een stabiele seksuele relatie.

De studie onthult ook een verhoogd risico op hyperseksualiteit en depressie bij gebruikers van datingapps. Volgens de auteurs van het onderzoek zouden de bevindingen kunnen suggereren dat mensen die worstelen met psychische problemen of hyperseksuele neigingen datingapps kunnen gebruiken als een manier om ermee om te gaan.

De gebruikers van datingapps hadden hogere scores voor hyperseksualiteit en ook meer symptomen van een depressie dan niet-gebruikers. De onderzoekers: “Dit bewijs zou kunnen betekenen dat sommige hyperseksuele en/of depressieve mensen herhaaldelijk datingapps gebruiken om hun psychologisch en seksuologisch lijden te verlichten.”

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating apps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

OkCupid voegt Nederlands toe als voorkeurstaal

Liefde kent geen grenzen. Maar het helpt wel als je een datingapp in je eigen taal kunt ge…