Home Algemeen Erotofobie: de afkeer van alles wat met seks te maken heeft

Erotofobie: de afkeer van alles wat met seks te maken heeft

2 minuten leestijd
0
seks stop

Hoewel de meesten van ons bekend zijn met de “populaire” fobieën die te maken hebben met kleine ruimtes, spinnen of water, ben je waarschijnlijk minder bekend met fobieën die met seks te maken hebben.

Ergens is dat ook niet zo vreemd. Seks is overal in onze samenleving te vinden en elke dag word je ermee geconfronteerd; in tijdschriften, televisieprogramma’s en ook mag een seksscène niet ontbreken in de films die je kijkt. Seks verkoopt, maar dat betekent nog niet dat iedereen er open over is.

Terwijl seks al lang niet meer het taboe is zoals tientallen jaren geleden, is het voor velen nog een privé-onderwerp. En daarom hoor je het nooit dat iemand een seksfobie heeft; een irrationele angst veroorzaakt door seks, ook wel bekend als erotofobie.

Klaar met de vleeskeuringsapps?

relatieplanet"NIET swipen, MEER diepgang: Relatieplanet is precies dat. Voor mensen met inhoud die een vaste relatie zoeken."

Bekijk de leukste singles
 • ✅ Dating
 • ✅ Relatie
 • ✅ Liefde

Wat is erotofobie?

Heb je angst om seks te hebben? Wil je niet meer aangeraakt worden? Of kijk je weg tijdens de seksscènes in films en series? Dan zou het zomaar kunnen zijn dat je een vorm van erotofobie hebt. Erotofobie is de naam voor een afkeer van alles wat met seks te maken heeft. Dit kan een angst voor een voorwerp zijn, een persoon of handeling die met seks verband houdt.1

Het is een overkoepelende term die gebruikt kan worden voor verschillende specifieke angsten. Want erotofobie is vaak complex en de meestal is er sprake van meer dan één specifieke angst. De term wordt veel gebruikt in psychologische onderzoeken om iemands mate van aversie tegen seks te beschrijven.2

De symptomen en gevolgen

De afkeer van alles wat met seks te maken heeft kan voorkomen dat je van seks geniet, of zelfs helemaal geen seks hebt. En in sommige gevallen kan het leiden tot andere psychologische problemen zoals een sociale fobie. De angst die je voelt bij erotofobie kan ook leiden tot fysieke klachten, op het moment dat je met de angst wordt geconfronteerd.

Symptomen van erotofobie

 • Kortademigheid
 • Onregelmatige hartslag
 • Versnelde ademhaling
 • Meer zweten
 • Misselijkheid

nee afwijzing

Oorzaken van erotofobie

Iedereen is anders en zo leven we allemaal ons eigen leven. De ervaringen die je hebt als mens kan niemand evenaren, omdat iedereen verschillende levenservaringen heeft. En daarom is het moeilijk om een oorzaak van erotofobie vast te stellen. Maar net als bij andere fobieën is erotofobie waarschijnlijk het gevolg van een traumatische gebeurtenis. Dit zijn een aantal mogelijke oorzaken van erotofobie:

 • Seksueel misbruik: de meest voorkomende oorzaak van erotofobie.
 • Religieuze opvattingen: de beperking van een religie kan later angst oproepen als de religieuze achtergrond verlaten wordt.
 • Prestatieangst: de zorgen over het presteren in bed gecombineerd met faalangst.
 • Lichamelijke zorgen: angst dat de seks pijn zal doen.
 • Ander trauma: als je een groot trauma hebt meegemaakt, heb je een hoger risico op het ontwikkelen van een fobie.

Als voorbeeld van het bovenstaande kan erotofobie ontstaan als je getuige bent geweest van seksueel misbruik. Je hebt iets gezien, dat je nooit hebt verwerkt en achter je hebt kunnen laten. Later in je leven krijg je er problemen mee, omdat je merkt dat je steeds meer een aversie krijgt tegen alles wat met seks te maken heeft. En dan spreken we van erotofobie.

Hoe kom je er vanaf?

Erotofobie is een angst die je leven in een greep kan houden. Daarom is het belangrijk om hulp te zoeken als je denkt dat je deze fobie hebt. Leven met een irrationele angst voor seks kan een negatieve invloed hebben op de levenskwaliteit. Het kan je hinderen in het aangaan van liefdesrelaties, isoleren van vrienden of familie en leiden tot andere fobieën.

Als je denkt dat je een vorm van erotofobie hebt, dan is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Er zijn verschillende behandelingen voor deze fobie, waarvan de therapie, medicatie of een combinatie van beide het meest voor de hand liggen. Bovendien kan een psycholoog of psychiater je helpen om de oorzaak te vinden, de fobie beter te begrijpen en uiteindelijk een oplossing om erotofobie te overwinnen.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep voor Relatieplanet kiest. Ontdek zelf waarom deze datingsite al 10 jaar op rij is verkozen tot de 'beste datingwebsite van Nederland'.

Bezoek Relatieplanet
Laad meer artikelen
Laad meer in Algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

5 redenen waarom langdurig single blijven het overwegen waard is

Huisje, boompje, beestje: het is wat de maatschappij traditioneel gezien van ons verwacht.…