eharmony
Internetdating is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Over de hele wereld vind je tientallen datingsites en apps, om op die manier de liefde van je leven te ontmoeten. eHarmony is een Amerikaanse datingsite, die zich ook vooral richt op de Amerikaanse datingmarkt. De site deelt meerdere succesverhalen over koppels die elkaar via eHarmony hebben leren kennen en claimen zelfs dat 4% van de huwelijken in de Verenigde Staten ontstaat door een ontmoeting via deze website. Hoe komt dit succes en hoe werkt de site precies?

Het internationale succes van deze globale datingsite is nooit echt tot Nederland doorgedrongen, waardoor er op dit moment betere opties zijn met meer Nederlandse leden.

Bekijk het beste alternatief

Hoe werkt eHarmony?

eHarmony is een datingsite die al heel veel jaren bestaat en is opgezet door dr. Warren, een klinisch psycholoog. Je kunt er een account aanmaken vanaf elk land ter wereld, dus ook vanuit Nederland. Echter, de site richt zich wel vooral op de Verenigde Staten, dus de kans is groot dat je er weinig andere Nederlanders zult aantreffen. eHarmony maakt gebruik van hele uitgebreide criteria om de ideale partner voor jou te vinden. Zo moet je een hele vragenlijst invullen als je je wilt inschrijven als nieuw lid. De site gebruikt de antwoorden op deze vragen om uit de database de partners te selecteren die het beste bij jou passen.

wensen eisen

Eerlijk zijn tijdens het invullen van de vragenlijst

Bij het invullen van de vragenlijst, die je gemiddeld zo’n half uur van je tijd zal kosten, wordt er naar een grote verscheidenheid aan zaken gekeken. Zo wordt er gekeken naar hobby’s en interesses, maar ook naar het karakter van jou en de persoon naar wie je op zoek bent. Op die manier hoef je zelf een stuk minder zoekwerk te verrichten en komen de partners die worden uitgekozen al een stuk dichter bij je wensen.

Het is hierbij wel enorm belangrijk dat je de vragenlijst compleet eerlijk invult. Je zult moeten aangeven waar je betere, maar ook waar je mindere kwaliteiten liggen. Op deze manier kan de website iemand vinden die jou perfect aanvult. Als je jezelf beter voordoet dan je bent en niet aangeeft waar je zwakkere punten liggen, dan is de kans ook een stuk kleiner dat de site een geschikte match voor je kan vinden.

Zelf op zoek naar een geschikte match?

Het bijzondere aan eHarmony is dat je op deze website niet zelf op zoek kunt gaan naar een mogelijke partner. Je kunt niet swipen en niet bekijken wie van de abonnees op dit moment bij jou in de buurt zijn. Elke dag opnieuw geeft de website je een nieuwe lijst met matches die ze voor jou hebben uitgekozen.

Dit is natuurlijk ideaal als er veel goede, potentiële partners voorbij komen. Echter, als de matches niet precies zijn wat je zoekt, kan het proces langdradig en frustrerend worden. Zeker als je niet zelf kunt zoeken naar jouw perfecte partner, kan dit erg nadelig zijn. Daarom is dit belangrijk om te onthouden voordat je het lidmaatschap hier afsluit.

hart gebroken divider

Gratis of betaald?

Technisch gezien is het mogelijk om een gratis account aan te maken bij eHarmony. Je kunt dan de gehele vragenlijst invullen en je kunt je matches ook bekijken. Alleen kun je zonder abonnement met niemand een gesprek voeren, waardoor het vrij nutteloos om een gratis account te hebben. eHarmony is daardoor een relatief dure website, aangezien een lidmaatschap hier bijna 16 dollar per maand, of meer, kost. Ook is het verplicht het lidmaatschap vaak voor minstens een jaar aangaan, en kun je de site dus niet enkel voor een paar weken of maanden gebruiken.

De optie om de site maar een half jaar te gebruiken is er wel, maar de maandelijkse kosten verdubbelen daarbij al bijna. Dit is natuurlijk een hoog bedrag, zeker als je na een aantal weken tot de conclusie komt dat de site totaal niet is wat je zoekt. Je zult dan toch de rest van je abonnement moeten betalen, wat uiteindelijk een vrij hoog bedrag zal zijn.

De prijs van eHarmony fluctueert daarnaast ook nog vaak en is afhankelijk van de periode waarvoor je je lidmaatschap afsluit. Echter, deze website is altijd een van de duurste geweest in de online datingmarkt.

hart paars

Voor wie is het?

De specialisatie van deze datingsite is dat ze er op gericht zijn om koppels te vinden die hun relatie ook willen bezegelen met een langdurige relatie en een huwelijk. Daarom is deze site vooral geschikt als je ook daadwerkelijk op zoek bent naar een relatie voor de lange termijn. Ben je op zoek naar een korte relatie of gewoon om wat te daten, dan ben je hier niet aan het juiste adres. Ook als je wel klaar bent met Tinder of een andere app, is de volgende stap niet om naar eHarmony over te stappen.

De meeste leden van deze website zijn echt op zoek naar een lange relatie en hebben vaak ook al lange relaties, of mogelijk een scheiding, achter de rug. Ze zijn dus niet op zoek om gewoon een beetje te kletsen wat uiteindelijk op niks serieus uitdraait. Daarnaast is het bij eHarmony mogelijk om personen van veel verschillende leeftijden, religies en etniciteit te ontmoeten. Zo hebben ze bijvoorbeeld speciale websites voor Aziatisch daten, Joods daten en daten voor ouderen. Als je dus specifiek op zoek bent, kan dit een ideale optie zijn.

Een goede match kost tijd

Ook als je op zoek bent naar een snelle match ben je hier niet aan het juiste adres. eHarmony is er namelijk groot voorstander van dat een goede match, en een goede relatie, ook tijd kosten. Je kunt dus niet verwachten dat je elk uur een nieuwe match hebt om mee te praten, zoals op andere datingsites of datingapps vaak wel het geval is. eHarmony vindt het belangrijk dat het niet gehaast is, aangezien het doel is om iemand te vinden om de rest van je leven mee door te brengen.

Garantie voor goede match

Een andere bijzonderheid van deze website is dat ze een garantie bieden voor als je na drie maanden nog niet tevreden bent. Als je binnen deze tijd geen goede match hebt gevonden, dan krijg je de volgende drie maanden compleet gratis. Hierdoor garanderen ze je dat je binnen deze tijd wél een geschikte match zult vinden.

Over eHarmony

Als een van de eerste datingsites ter wereld is eHarmony een oudgediende. Het in Los Angeles, Verenigde Staten gesitueerde eHarmony werd voor het eerst gelanceerd in 2000. Dat deed het direct met het gepatenteerde ‘Compatibility Matching System’, waarmee gebruikers aan elkaar gekoppeld worden. Inmiddels hebben miljoenen mensen van alle leeftijden, etniciteiten, afkomst, religieuze en politieke overtuigingen het matchingssysteem gebruikt om liefde te vinden. eHarmony is beschikbaar in de Verenigde Staten, Canada, Australië en het Verenigd Koninkrijk.