Home Dating apps Dit is waarom eenzaamheid, sociale angst en dating apps geen goede match zijn

Dit is waarom eenzaamheid, sociale angst en dating apps geen goede match zijn

1 minuten leestijd
0
dating apps

Meer en meer singles wijken uit naar dating apps om de liefde van hun te vinden, of in ieder geval een leuke tijd te hebben. Maar hoewel apps als Tinder en Badoo enorm handig zijn om nieuwe mensen te leren kennen, kleven er ook nadelen aan. Sommige singles worden namelijk te afhankelijk van deze apps: ze kunnen niet meer zonder, en dat leidt tot een negatieve uitkomt. Nu blijkt uit onderzoek dat een bepaalde groep singles eerder geneigd is om dergelijke apps dwangmatig te gaan gebruiken.

Eenzaamheid en sociale angst

Recent onderzoek van de Ohio State University suggereert dat eenzaamheid en sociale angst een slechte combinatie zijn voor singles die dating apps gebruiken. De onderzoekers
deden onderzoek naar het problematische gebruik van dating apps en ontdekten dat singles die lijden aan eenzaamheid en sociale angst eerder geneigd zijn om verslaafd te raken aan dating apps.

Singles die aan dit profiel voldoen geven vaker aan dat ze negatieve gevolgen ervaren vanwege hun dating app-gebruik. “Het is niet alleen dat ze hun telefoon veel gebruiken,” zegt Kathryn Coduto, hoofdauteur van het onderzoek. “We hadden deelnemers die zeiden dat ze school of werk misten, of problemen kregen in de klas of op het werk omdat ze de dating apps op hun telefoons bleven checken.”

Klaar met de vleeskeuringsapps?

relatieplanet"NIET swipen, MEER diepgang: Relatieplanet is precies dat. Voor mensen met inhoud die een vaste relatie zoeken."

Bekijk de leukste singles
  • ✅ Dating
  • ✅ Relatie
  • ✅ Liefde

Liefde kan verslavend zijn, maar de zoektocht naar liefde ook.

Coduto zegt dat het een probleem is dat ze uit de eerste hand heeft gezien. “Ik heb mensen gezien die dating apps dwangmatig gebruiken. Ze halen hun telefoon tevoorschijn tijdens een diner met vrienden of wanneer ze zich in een groep begeven. Ze kunnen echt niet stoppen met swipen,” zegt ze.

Liever online dan persoonlijk

Het onderzoek werd onlangs online gepubliceerd in het vakblad Journal of Social and Personal Relationships. 269 studenten met ervaring in het gebruik van dating apps werden ondervraagd aan de hand van vragen die ontworpen waren om hun eenzaamheid en sociale angst te meten (ze werden bijvoorbeeld gevraagd of ze constant nerveus waren in het bijzijn van andere mensen).

Coduto ontdekte dat studenten die in het profiel van ‘sociale angst’ passen, de voorkeur geven aan online ontmoetingen in plaats van persoonlijk. En dat wordt verergerd als de persoon zich ook eenzaam voelt. Op basis van de resultaten concludeert ze dat dit ‘tot dwangmatig gebruik leidt en vervolgens tot negatieve resultaten.’

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep voor Relatieplanet kiest. Ontdek zelf waarom deze datingsite al 10 jaar op rij is verkozen tot de 'beste datingwebsite van Nederland'.

Bezoek Relatieplanet
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating apps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Datalek Manhunt: hackers stelen privégegevens gebruikers gaydatingsite

De privégegevens van Manhunt-gebruikers zijn in handen gekomen van cybercriminelen. Dat me…