Dit is waarom eenzaamheid, sociale angst en dating apps geen goede match zijn

Michael Slender
Door Michael Slender
3 minuten leestijd

Meer en meer singles wijken uit naar dating apps om de liefde van hun te vinden, of in ieder geval een leuke tijd te hebben. Maar hoewel apps als Tinder en Badoo enorm handig zijn om nieuwe mensen te leren kennen, kleven er ook nadelen aan. Sommige singles worden namelijk te afhankelijk van deze apps: ze kunnen niet meer zonder, en dat leidt tot een negatieve uitkomt. Nu blijkt uit onderzoek dat een bepaalde groep singles eerder geneigd is om dergelijke apps dwangmatig te gaan gebruiken.

Eenzaamheid en sociale angst

Recent onderzoek van de Ohio State University suggereert dat eenzaamheid en sociale angst een slechte combinatie zijn voor singles die dating apps gebruiken. De onderzoekers
deden onderzoek naar het problematische gebruik van dating apps en ontdekten dat singles die lijden aan eenzaamheid en sociale angst eerder geneigd zijn om verslaafd te raken aan dating apps.

Singles die aan dit profiel voldoen geven vaker aan dat ze negatieve gevolgen ervaren vanwege hun dating app-gebruik. “Het is niet alleen dat ze hun telefoon veel gebruiken,” zegt Kathryn Coduto, hoofdauteur van het onderzoek. “We hadden deelnemers die zeiden dat ze school of werk misten, of problemen kregen in de klas of op het werk omdat ze de dating apps op hun telefoons bleven checken.”

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Liefde kan verslavend zijn, maar de zoektocht naar liefde ook.

Coduto zegt dat het een probleem is dat ze uit de eerste hand heeft gezien. “Ik heb mensen gezien die dating apps dwangmatig gebruiken. Ze halen hun telefoon tevoorschijn tijdens een diner met vrienden of wanneer ze zich in een groep begeven. Ze kunnen echt niet stoppen met swipen,” zegt ze.

Liever online dan persoonlijk

Het onderzoek werd onlangs online gepubliceerd in het vakblad Journal of Social and Personal Relationships. 269 studenten met ervaring in het gebruik van dating apps werden ondervraagd aan de hand van vragen die ontworpen waren om hun eenzaamheid en sociale angst te meten (ze werden bijvoorbeeld gevraagd of ze constant nerveus waren in het bijzijn van andere mensen).

Coduto ontdekte dat studenten die in het profiel van ‘sociale angst’ passen, de voorkeur geven aan online ontmoetingen in plaats van persoonlijk. En dat wordt verergerd als de persoon zich ook eenzaam voelt. Op basis van de resultaten concludeert ze dat dit ‘tot dwangmatig gebruik leidt en vervolgens tot negatieve resultaten.’

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie