Werk je te veel? 11 datingtips voor workaholics

Michael Schouten
Door Michael Schouten
9 minuten leestijd

De meeste mensen zijn dolblij als ze na een dag werken eindelijk vrij zijn en zich even kunnen ontspannen. Maar jij, jij bent anders. Jij bent wat ze noemen een echte workaholic. Jij besteedt zoveel tijd aan je werk dat het lijkt alsof het nooit stopt. Het lijkt wel alsof je werk en privéleven één grote, chaotische mix zijn geworden. Werk heeft bij jou altijd de hoogste prioriteit, zelfs boven daten.

Stel je eens voor dat je een date hebt gepland, maar plotseling roept je baas je op om een spoedklus af te handelen. Wat doe je? Natuurlijk, je laat die date schieten en duikt meteen in het werk. Dat is typisch voor een workaholic zoals jij. Maar wees gewaarschuwd, al dat harde werken kan een tol eisen. Terwijl je jezelf onderdompelt in werk, zou het zomaar kunnen dat potentiële dates zich afvragen of je ooit tijd hebt voor iets anders. Daarom een paar datingtips die je kunnen helpen.

Waarom ben je een workaholic?

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je zo in je werk opgaat. Misschien ben je gewoon gepassioneerd over wat je doet en kun je er gewoon niet mee stoppen, zelfs niet als je vrij bent. Of misschien heb je een baas die continu hoge eisen stelt aan jou en je collega’s.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Er zijn ook mensen die simpelweg te weinig tijd hebben om al hun werk binnen de reguliere werktijden af te krijgen. En laten we eerlijk zijn, sommigen van ons hebben gewoon geen al te bruisend sociaal leven buiten het werk. Heb je er wel eens over nagedacht waarom je zoveel werkt? Of waarom je in ieder geval zoveel met je werk bezig bent? En niet met daten?

11 datingtips voor workaholics

Wat het ook is, er zijn talloze redenen waarom werk voor jou bovenaan staat, zelfs boven zaken als daten of vrije tijd. Maar hier is het goede nieuws: zodra je beseft waarom je een workaholic bent, kun je stappen ondernemen om daar iets aan te doen. Misschien is het tijd om wat meer balans te vinden tussen werk en de andere aspecten van het leven die ook belangrijk zijn. Zoals… juist, daten.

1. Stel duidelijke grenzen tussen werk en privé

Het is tijd om een onzichtbare lijn te trekken tussen je werk- en privéleven. Beschouw je werk als een kantoorgebouw en je privéleven als je gezellige thuis. Houd de twee gescheiden. Zorg ervoor dat je de voordeur sluit als je thuiskomt, zodat je niet langer bezig bent met werkzaken.

2. Plan regelmatig dates in je agenda

Zie je agenda voorlopig als een schatkaart voor liefde. Reserveer wekelijks tijd voor een date, net zoals je belangrijke zakelijke afspraken plant. Zo maak je daten een prioriteit, geen optie.

3. Geef je dates prioriteit

Iedereen vindt het belangrijk dat je een baan hebt die je leuk vindt om te doen. En natuurlijk is dat belangrijk. Maar als je er te veel tijd in steekt, kan dat gevolgen hebben voor je sociale leven. Als werk altijd voorrang krijgt boven daten, dan merken potentiële dates dat meteen. Het signaal is duidelijk: ze staan niet bovenaan je lijstje.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Het is essentieel om tijd vrij te maken voor daten, zodat de ander zich speciaal en belangrijk voelt voor jou. Je wilt laten zien dat je echt wilt investeren in de relatie. Als je dat niet kunt of niet laat zien? Dan ben je ongeschikt om te daten.

4. Maak werk van je sociale leven

Laten we eerlijk zijn, iedereen heeft een sociaal leven nodig. Als je alleen maar met collega’s omgaat, zowel op het werk als erna, wordt je wereld wel erg klein. Dus waarom niet vaker eropuit gaan om nieuwe mensen te ontmoeten? Bel oude vrienden op en breid je sociale kring uit. Door met verschillende mensen in contact te komen, vergroot je niet alleen je vriendenkring, maar ook je kansen om andere singles tegen te komen.

5. Probeer het online

Stel, je werkt veel en hebt weinig tijd om andere singles te ontmoeten. Hier komt online daten om de hoek kijken, en het heeft zo zijn voordelen. Het mooie is dat je online daten kunt doen wanneer het jou uitkomt, zonder dat je de deur uit hoeft. Je kunt contact leggen met singles die je interessant vindt, een gesprek beginnen en alleen afspreken met degenen die echt je aandacht trekken. Online daten bespaart tijd en geeft je de controle over je datingleven, zelfs als je druk bent met werk.

6. Neem een dag vrij

Als je echt meer tijd wilt besteden aan daten, overweeg dan om een dag vrij te nemen wanneer je een date hebt gepland. Op die manier kun je jezelf goed voorbereiden. Je hebt alle tijd om te douchen, de route te plannen en zelfs wat vragen te bedenken. Als je een dag vrij neemt voor een date, laat je zien dat je er moeite voor doet en dat de date voor jou belangrijk is.

Net zoals je een vergadering plant, plan je nu tijd in voor romantiek. Vrij nemen voor daten geeft je ook de mogelijkheid om de date langer te laten duren of zelfs eerder op de dag plaats te laten vinden. Kortom, het is een teken dat je serieus bent over het vinden van de juiste persoon.

7. Wees flexibel met je tijd en schema

In de digitale wereld van daten kunnen onverwachte wendingen voorkomen. Je kunt vandaag iemand matchen met wie het zo goed klikt, dat jullie morgen al willen afspreken. Wees flexibel en sta open voor last-minute plannen of spontane uitjes. Soms zijn de beste herinneringen degenen die niet op de agenda stonden.

8. Vertel openlijk over je werkverplichtingen

Eerlijkheid is de sleutel. Als werk belangrijk voor je is, dan is dat gewoon zo. Vertel je date over je veeleisende baan en je toewijding aan je carrière. Als ze begrijpen dat werk belangrijk voor je is, kunnen ze je beter ondersteunen en plannen maken die voor jullie beiden werken.

9. Ga voor korte en spontane dates

Lange, ingewikkelde dates zijn helemaal niet nodig. Probeer korte en spontane ontmoetingen, zoals een snelle koffiedate of een wandeling in het park. Zulke dates zijn net zo leuk en passen beter in je drukke agenda. Het draait niet om hoeveel tijd je doorbrengt, maar om de kwaliteit van die tijd. Kies voor diepgaande gesprekken en oprechte momenten in plaats van oppervlakkige afleiding.

10. Deel je passie voor werk

Je werk is een belangrijk deel van je leven, dus waarom zou je dat niet delen met je date? Vertel gepassioneerd over je projecten en doelen. Het kan een boeiend gespreksonderwerp zijn en je date beter laten begrijpen wat je drijft. Tegelijkertijd moet je het ook weer niet overdrijven.

11. Leer ‘nee’ zeggen tegen overwerken

Je hoeft niet altijd ‘ja’ te zeggen tegen overwerk. Leer om ‘nee’ te zeggen als het werk je dateplannen in de weg staat. Je verdient – net als iedereen – een goede balans tussen werk en liefde. En je hebt ook het recht om plezier te hebben, zelfs als je een werkverslaving hebt. Laat jezelf los en geniet van de momenten zonder je schuldig te voelen over werk.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie