Wat is een dating burn-out? 7 signalen en symptomen

Michael Schouten
Door Michael Schouten
9 minuten leestijd

Je bent niet de enige die een hekel heeft aan daten. De meeste mensen vinden het niet leuk om te doen, ze doen het omdat ze een relatie willen. Maar het proces dat eraan voorafgaat is meestal niet prettig – het kan zelfs behoorlijk frustrerend zijn.

Laten we een fictieve Sophie als voorbeeld nemen, een jonge vrouw die het gevoel heeft dat ze steeds met de verkeerde mannen matcht. Of ze nu op Tinder zit of op een andere datingapp: steeds is het ‘dezelfde’ man met wie ze in contact komt. Hoewel ze er anders uitzien en op het oog verre van identiek zijn, vertonen ze allemaal hetzelfde gedrag.

Het heeft ertoe geleid dat Sophie een hekel heeft gekregen aan daten. De pijnlijke teleurstellingen en harde afwijzingen zijn hun tol gaan eisen. Ze doet extreem veel moeite om een goede man aan de haak te slaan, maar ziet niet het gewenste resultaat.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Twee uur swipen per dag en berichten uitwisselen. De eentonige kennismakingsgesprekken en de twijfels als een match niet meer reageert. Ze is er klaar mee. Ze is date-moe. Daarom staat ze op het punt om de zoektocht naar liefde op te geven, maar toch blijft ze swipen… op zoek naar die ene man.

Tinder, de datingapp die swipen introduceerde, viert dit jaar het 10-jarig jubileum. Een decennium aan swipes, matches en dates: duizenden kinderen zijn het resultaat van een swipe naar rechts op Tinder. Maar terwijl veel van de matches hebben geleid tot een liefdesrelatie, zijn er nog veel meer matches die tot iets anders hebben geleid. Van ghosting en thirst traps tot dat wat Sophie ervaart: een dating burn-out.

Wat is een dating burn-out?

Een dating-burnout is een 21e-eeuws fenomeen, ontstaan ​​uit de opkomst van datingapps in de afgelopen tien jaren. Dating burn-out is de naam voor een toestand waarin gebruikers van datingapps zich kunnen bevinden. Degenen die het ervaren hebben te maken met chronische stress en uitputting door langdurig en frustrerend gebruik van de datingapps.

Aangezien datingapps tegenwoordig aan de wieg staan van het merendeel van de relaties tussen mensen, is het nu een van de belangrijkste manieren waarop singles elkaar ontmoeten. Maar het is niet makkelijk. Integendeel zelfs: voor velen is het een arbeidsintensieve en onbetrouwbare manier om een partner te vinden.

Ondanks het feit dat singles zich aan de lopende band aan je voorstellen in zo’n datingapp, kun je gefrustreerd en uitgeput raken door het gehele proces. Het kan je slopen. Wanneer je teleurstelling na teleurstelling ervaart, zal het zeker vermoeiend worden. Dat is het vooral als je – net als Sophie – keer op keer matcht met mensen die uiteindelijk niet bij je blijken te passen. En dat is waardoor sommige mensen te maken kunnen krijgen met een dating burn-out.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

7 tekenen van een dating burn-out

Heb je moeite om je aandacht bij de gesprekken te houden? Kun je niet meer dan één match aan? En pieker je elke dag over je wanhopige vrijgezellenstatus? Dan zou dat kunnen betekenen dat je een dating burn-out ervaart. Velen die het meemaken beschrijven het als een gevoel van onmacht, uitputting en wanhoop. Dit zijn zeven tekenen die kunnen wijzen op een dating burn-out.

1. Je voelt je emotioneel en fysiek uitgeput

Een burn-out is een reactie op langdurige stress en uit zich vaak in fysieke en emotionele uitputting. Het is echter anders dan een normale vermoeidheid, omdat het niet verdwijnt na een nacht goed slapen. Ondanks pogingen om meer rust te nemen, blijft het vermoeide gevoel aanwezig. Je bent mentaal uitgeput. Je voelt je minder scherp dan normaal, de concentratie is minder en je voelt een algeheel gebrek aan motivatie.

2. Je bent onverschillig geworden

De burn-out die wordt veroorzaakt door datingapps is mede het gevolg van keuzestress. Het is de beslissingsmoeheid die optreedt als je veelvuldig swipet. Als je de burn-out ervaart, dan kan het een hele uitdaging zijn om geïnteresseerd te blijven, zowel in het swipen als in de gesprekken. Als je merkt dat je nauwelijks geïnteresseerd bent in wat je matches te vertellen hebben, dan ben je waarschijnlijk opgebrand door daten.

3. Je vergeet wie wie is

De constante vraag om aandacht van je matches en de tientallen gesprekken die je wekelijks voert. Ze hebben ervoor gezorgd dat je je gesprekspartners als nummers bent gaan zien, niet als mensen die jij beter wilt leren kennen. Omdat je inmiddels zo veel mensen hebt gesproken, kun je niet meer bijhouden wie wie is. “Was dit nu degene die naar Las Vegas was geweest?”, denk je. Als je overweldigd bent door alles wat je op de datingapps doet, dan kan dat betekenen dat je op weg bent naar een dating burn-out.

4. Je bent de hoop verloren

Als je het gevoel hebt gekregen dat je voor altijd alleen zult blijven, terwijl je wel aanwezig en actief bent op datingapps, dan is dit een teken om niet te negeren. Of het nu komt omdat je nooit een goede match vindt of elke keer wordt afgewezen: het wanhopige gevoel is een van symptomen van een dating burn-out.

5. Je besteedt er veel tijd aan

Daten kan tijdrovend zijn, vooral als je steeds denkt dat de ware slechts één swipe bij je vandaan is. Hoewel datingapps je het idee kunnen geven dat het vinden van een relatie makkelijk is, kan het een hele tijd duren voordat je een geschikte kandidaat vindt. Daardoor kan het gebeuren dat je meer gaat swipen, in de hoop om meer kansen te krijgen. Maar daarmee vergroot je juist de kans op een dating burn-out.

6. Je bent pessimistisch geworden

Wéér een swipe naar links. Lijkt het alsof je steeds meer mensen naar links veegt en nauwelijks nog iemand naar rechts? Dat komt door de afwijzingsmentaliteit die zich voordoet als je veel actief bent op datingapps. Het erop neer dat je meer mensen afwijst naarmate je meer swipet. Als je meer swipet, raak je steeds meer ontevreden over de getoonde profielen. Het gevolg is dat je pessimistisch wordt over je kansen om een partner te vinden.

7. Je zit op de automatische piloot

Heb je het gevoel dat je steeds dezelfde profielen liket en gelijksoortige gesprekken voert? Het zou kunnen betekenen dat je je datingleven op de autopilot hebt gezet, waarbij je emotioneel niet meer betrokken bent bij het proces. Je bent uitgeschakeld. Het voorkomt dat je de speelse en nieuwsgierige delen van je persoonlijkheid toont en dat is weer desastreus voor je succes.

Wanneer daten aanvoelt als een taak waarin je geen zin hebt, zoals kleding strijken dat kan zijn, dan is het verstandig om een pauze in te lassen. Dat is ook de reden waarom veel mensen op en af aanwezig zijn op datingapps: om hun mentale gezondheid te behouden. Daten kan een aanslag op je lichaam zijn, zowel fysiek als mentaal, dus het is belangrijk om af en toe tijd vrij te maken voor jezelf.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie