13 tips voor daten als alleenstaande ouder

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
9 minuten leestijd

Je gaat al bijna vijf jaar door het leven als een alleenstaande ouder. Gedurende deze tijd had je het altijd druk met het opvoeden van je kinderen en het runnen van je eigen zaak. Je nam weinig tijd voor jezelf en daar was jij je niet eens bewust van. Totdat je op een dag ineens besefte dat je jezelf en je liefdesleven jarenlang hebt verwaarloosd. Op dat moment besloot je dat het anders moest. De tijd was gekomen om nieuwe avonturen aan te gaan. En die avonturen vinden plaats op een datingapp.

In eerste instantie was je sceptisch over het gebruik van een app, maar om jezelf een plezier te doen besloot je toch je kans te wagen. Je merkt dat daten in de jaren dat je alleen bent geweest, behoorlijk is veranderd. Je hebt geen idee wat je moet zeggen of hoe je je moet gedragen en daarom voel je je onzeker over alles wat met daten te maken heeft. Dat je ook nog eens een alleenstaande ouder bent, maakt het niet makkelijker. Daarom vraag jij je af: welke tips kan ik gebruiken als alleenstaande ouder?

13 tips voor daten als alleenstaande ouder

Als alleenstaande ouder is daten een unieke ervaring. Je bent verantwoordelijk voor je kinderen, maar je hebt ook behoefte aan affectie en liefde. Als je weer op zoek gaat naar een relatie, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Deze tips kunnen je helpen om verantwoord en veilig op zoek te gaan naar een nieuwe liefde.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

1. Zorg ervoor dat je kinderen zich veilig voelen

Daten kan nooit de hoogste prioriteit zijn. Je kinderen nemen die plek al in. Als alleenstaande ouder is het belangrijk dat je kinderen zich veilig en comfortabel voelen terwijl jij gaat daten. Probeer hen te laten weten dat ze altijd bij jou kunnen komen als ze iets willen weten of als ze ongemakkelijke situaties tegenkomen. Laat hen ook weten dat de eventuele relatie die eruit kan voortkomen geen invloed heeft op de liefde die jij voor hen hebt.

2. Stel grenzen en houd je eraan

Als je op zoek gaat naar een nieuwe liefde, is het belangrijk om grenzen te stellen en je eraan te houden. Eén van die grenzen kan zijn dat je duidelijk aangeeft dat je kinderen altijd voorrang krijgen. Je kinderen moeten weten dat je altijd beschikbaar voor ze bent terwijl jij een relatie met iemand aangaat. Tegenover je date is het belangrijk om duidelijk te maken dat je gezin prioriteit krijgt en dat je het niet accepteert dat iemand tussen jou en je kinderen komt te staan.

3. Neem de tijd om iemand te leren kennen

Het vinden van een nieuwe partner kan ingewikkeld zijn als alleenstaande ouder. In potentie zoek je immers niet alleen een partner, maar ook iemand die een voorbeeld kan zijn voor je kinderen. Neem daarom meer tijd om iemand goed te leren kennen voordat je echt serieus met iemand wordt.

4. Wees eerlijk over je situatie

Als je op zoek bent naar een relatie, wees dan open en eerlijk over je situatie. Vertel over je kinderen, wat voor soort ouder je bent en hoeveel tijd het ouderschap kost. Leg uit wat voor soort steun diegene kan verwachten van jou, maar leg ook duidelijk uit wat er van hem of haar verwacht wordt in de steun aan jou en de kinderen.

5. Zoek iemand die begrip toont voor jouw situatie

Het ouderschap kan enorm zwaar zijn. Daarom is het belangrijk om iemand te vinden die begrip toont voor jouw situatie als alleenstaande ouder. Je wilt gezelschap en liefde, maar het is niet hetzelfde als toen je nog geen kinderen had. Degene met wie je datet moet begrip tonen voor alles dat samenhangt met daten als alleenstaande vader of moeder. Denk bijvoorbeeld aan minder tijd samenzijn, minder privacy en andere prioriteiten.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

6. Plan je tijd zorgvuldig

Kinderen opvoeden neemt veel tijd in beslag, dus het is belangrijk om je tijd efficiënt te plannen. Probeer een balans te vinden tussen het opvoeden van je kinderen en het hebben van een sociaal leven. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je je dates plant op momenten dat je kinderen bij de andere ouder of oppas zijn. Het is ook belangrijk om realistisch te zijn over hoeveel tijd je kunt besteden aan een relatie, en dit duidelijk te communiceren met je iedereen die je ontmoet.

7. Houd ook ruimte voor jezelf

Ook als je date ervan houdt om alle vrije tijd die jullie hebben samen door te brengen. Hoewel het leuk kan zijn om de tijd zonder kinderen zoveel mogelijk bij elkaar te zijn, is het noodzakelijk dat er ruimte blijft voor jezelf. In andere woorden: besteed niet al je tijd aan je kinderen en je nieuwe liefde, maar behoud ook tijd voor jezelf.

8. Wees voorzichtig met het ontmoeten van je kinderen

Stel niet elke nieuwe date aan je kinderen voor. Je kinderen zijn waarschijnlijk je grootste zorg, dus het is belangrijk om voorzichtig te zijn met wie ze ontmoeten. Denk je niet dat het serieus wordt? Stel diegene dan ook niet voor aan je kinderen? Het is verstandig om te wachten totdat je een serieuze relatie hebt voordat je je kinderen aan iemand voorstelt.

9. Let op signalen die je kinderen geven

Hoewel sommige kinderen misschien enthousiast zijn over hun ouders’ nieuwe relaties, kunnen andere kinderen deze moeilijker accepteren of meer moeite hebben met het aanpassen aan de nieuwe situatie. Houd daarom altijd rekening met de signalen die je kinderen geven. Gedragen ze zich anders? Reageren ze korter of doen ze afstandelijk? Met dergelijke signalen kunnen kinderen duidelijk proberen te maken welke invloed de nieuwe relatie op hun leven heeft.

10. Besef dat het hele gezin erbij betrokken is

Het draait niet alleen om wat jij wil. Het draait om wat het gezin wil. Houd er rekening mee dat alle leden van het gezin beïnvloed worden door elke potentiële partner dit jij aan hen voorstelt. Of dit nu positief of negatief is. Kijk naar de gevolgen die de relatie kan hebben voor het gezin als geheel – zowel op de korte als lange termijn.

11. Wees flexibel

Wees bereid om compromissen te sluiten en je aan te passen aan de situatie, omdat de behoeften van je kinderen altijd voorrang hebben. Dit kan betekenen dat je dates moet afzeggen of verplaatsen als je kinderen ziek zijn. Of dat je dates moet aanpassen aan de schema’s van je kinderen. Flexibel zijn is vooral belangrijk omdat je als alleenstaande ouder allerlei extra uitdagingen tegenkomt.

12. Wees voorbereid op een mogelijkheid dat de relatie mislukt

Daten kan een prachtige ervaring zijn. Maar het kan ook mislukken. Wees daarom bereid om de consequenties te accepteren als het niet loopt zoals gepland. Allereerst is het natuurlijk belangrijk om bewust te zijn van de potentiële gevolgen als een relatie mislukt – vooral als er kinderen bij betrokken zijn.

13. Begin er niet aan als je er nog niet klaar voor bent

Hoewel liefde soms onvermijdelijk is, is het wel belangrijk dat je er klaar voor bent als je bewust op zoek gaat naar een partner. Denk aan de gevolgen, wat het betekent voor je situatie en ook aan wat het voor de kinderen betekent. Neem daarom de tijd om aan jezelf en je gezin te denken, voordat je aan iemand anders begint denken. Als je doordacht begint met daten, ben je beter voorbereid op een toekomstige liefdesrelatie.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie