‘Condoom niet vanzelfsprekend tijdens onenightstand of losse seks’

Michael Schouten
Door Michael Schouten
3 minuten leestijd

Het gebruik van een condoom is geen gewoonte voor jonge mannen die losse seks hebben. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van kenniscentrum Rutgers. 14% van de jonge mannen met losse contacten zegt nooit een condoom te gebruiken tijdens de seks, terwijl 57% zegt dat ze soms een condoom gebruiken.

Vijf jaar geleden bleek uit een grootschalig bevolkingsonderzoek dat slechts 45% van de jonge mannen een condoom had gebruikt tijdens seks met de laatste losse partner. Om erachter te komen waarom jonge mannen niet (altijd) een condoom te gebruiken, voerde Rutgers recent onderzoek uit onder 1.374 mannen in de leeftijd van 20 tot 25 jaar.

Condoom niet populair voor losse seks

Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat 71% procent jonge mannen nooit of alleen soms een condoom gebruikt voor losse sekscontacten en incidentele seksdates. Waarom ze geen condoom dragen? De jonge mannen vertrouwen erop dat hun sekspartner anticonceptie gebruikt om niet zwanger te worden. Of ze dragen geen condoom omdat seks met condoom ‘minder lekker’ is, zeggen de mannen.

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

Daarentegen zeggen de mannen wel op de hoogte te zijn van de gevaren, want bijna alle jonge mannen (94%) zeggen het belangrijk te vinden een vrouw niet zwanger te maken. 80 procent van de mannen zegt het bovendien wel belangrijk te vinden dat hun sekspartner geen soa krijgt. Maar een rubbertje omdoen? Dat gaat ze blijkbaar iets te ver. Het kenniscentrum voor seksualiteit en seksuele gezondheid concludeert daarom dat het dus niet vanzelfsprekend is om een condoom te gebruiken bij een onenightstand of wisselende partners.

Van de mannen die nooit een condoom gebruiken bij losse seks, praat meer dan een derde (35%) nooit met de sekspartner over het voorkomen van een zwangerschap. De mannen die soms een condoom gebruiken doen wel vaker, maar niet iedereen. Een vijfde van deze groep (21%) praat er nooit over met een sekspartner.

Waarom wél een condoom?

In het onderzoek zijn de jonge mannen ook gevraagd naar de redenen waarom ze wél een condoom om zouden doen. Daar hebben ze deze drie redenen voor:

  • ‘Als de ander aangeeft dat ze graag een condoom wil gebruiken.’
  • ‘Als ik weet dat de ander geen anticonceptie gebruikt.’
  • ‘Als ik zou weten dat de ander risico loopt op zwangerschap.’

“Maar dit kun je alleen weten als je erover praat met je sekspartner”, zegt anticonceptie-expert Ineke van der Vlugt van Rutgers. “En door er als man niet over te beginnen, leg je de verantwoordelijkheid bij de ander.” Het kenniscentrum pleit er daarom voor om voortaan een condoom aan te trekken bij losse seks.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Deel dit artikel
Geef je reactie