Home Checklist

Checklist

Online daten checklist

  • Zorg dat je computer veilig is
  • Gebruik een moeilijk wachtwoord
  • Gebruik niet je hoofd e-mailadres
  • Kies een betrouwbare datingsite
  • Zorg dat je klaar bent om te daten
  • Weet waar je naar op zoek bent
  • Neem veiligheidsmaatregelen
  • Vertel nooit belangrijke persoonlijke gegevens

Online daten is spannend en kan zelfs voor een verandering in je leven zorgen. Terwijl je momenteel waarschijnlijk eenzaam op de bank ligt en Netflix kijkt is het natuurlijk veel leuker om tussendoor met iemand te kunnen knuffelen. Om ervoor te zorgen dat je veilig blijft tijdens het daten is het nodig om een aantal voorzorgsmaatregelen te treffen. Deze checklist met voorzorgsmaatregelen zorgt ervoor dat je beschermd bent tegen potentiële risico’s.

Computer veiligheid

Voordat je begint met daten is het nodig dat je computer beveiligd is. Dit betekent dat je computer up-to-date is met de nieuwste software. Een virusscanner is vereist op elke computer zodat virussen gestopt worden en verwijderd worden van de computer. Gevoelige informatie op de computer kan snel gelekt worden door een virus. Dit geldt ook voor je smartphone en tablet hoewel virussen op deze apparaten niet snel voorkomen. Mocht je toch de veiligheid willen verbeteren dan kun je ervoor kiezen om een virusscanner op het apparaat te installeren.

Wachtwoord veiligheid

Een sterk wachtwoord kiezen is ontzettend belangrijk. Het voorkomt dat kwaadwillenden eenvoudig je persoonlijke gegevens kunnen inzien. Een makkelijk wachtwoord is snel te raden met alle gevolgen van dien. Als men het wachtwoord raadt dan is het mogelijk dat je gegevens gebruikt worden voor criminele doeleinden. Denk aan identiteitsfraude waarbij je gegevens misbruikt worden bij het bestellen van goederen bij webshops. Gebruik een wachtwoord dat uit meer bestaat dan alleen letters en het liefst uit meerdere woorden. Een combinatie van hoofdletters, kleine letters, nummers en andere tekens is een sterk wachtwoord maar het is nog beter om een heel lang wachtwoord te verzinnen.

Email veiligheid

Het is verstandig om een nieuwe email account aan te maken voordat je lid wordt van een datingsite. Je kunt op deze manier de email van de datingsite volledig isoleren van de reguliere email. Door je eigen naam niet in het email adres te verwerken kunnen anderen er niet snel achter komen wat je echte naam is. Als je bijvoorbeeld lid wilt worden bij een datingsite als Lexa, dan maak je een account aan bij Gmail, speciaal voor het aanmelden bij de datingsite. Mocht er dan iets niet goed gaan bij de beveiliging van de datingsite dan kent nog steeds niemand je échte email adres.

Veilige datingsite

Een datingsite die veiligheid hoog in het vaandel heeft is dag en nacht bezig met het screenen van profielen van leden. Een veilige datingsite heeft daarvoor verschillende veiligheidsmaatregelen ingebouwd. Door de recensies van datingsites te bekijken en ervaringen van andere personen te lezen kun je erachter komen hoe de datingsites met de veiligheid omgaan. De datingsites je veilig kunt bezoeken zijn de volgende. Deze datingsites maken gebruik van de laatste technieken om je veiligheid te waarborgen waaronder een controle door de Thuiswinkel organisatie en het keurmerk veilig daten.