Home Algemeen Catfish checklist: voorkomen dat je gecatfisht wordt

Catfish checklist: voorkomen dat je gecatfisht wordt

3 minuten leestijd
0
geheim veilig

Met honderdduizenden singles die dagelijks actief zijn op de talrijke dating apps is het niets meer om je voor te schamen. Dating apps zijn de norm geworden om andere singles te ontmoeten. Terwijl je je een aantal jaren geleden nog moest schamen als je iemand via een datingsite ontmoet hebt, vandaag de dag is het de dagelijkse gang van zaken. Hoe populair online daten ook is, er schuilt altijd het gevaar dat je gecatfisht wordt. De hitserie Catfish van MTV heeft de wereld kennis laten maken met de catfish: iemand die zich anders voordoen dan hij of zij zegt1.

In de laatste tien jaren zijn de catfishers slimmer, sneaky en overtuigender dan ooit geworden. Sommige catfishers hebben de kunst van verbergen van de identiteit tot in de kleinste details uitgewerkt, zodat niemand erachter kan komen wie men is. Gelukkig zijn er een aantal tekenen waar je op kunt letten om te voorkomen dat je gecatfisht wordt.

Afspraken worden niet nagekomen

Je hebt voor uren aan chatmateriaal opgeslagen op je smartphone nadat je dagenlang met elkaar berichten verstuurd hebt: het is tijd om af te spreken. Terwijl je de gehele dag zenuwachtig bent en volop denkt aan de date in de avond zegt de persoon plotseling de date af. Er is iets tussen gekomen waardoor jullie niet kennis kunnen maken. Dat dit één keer gebeurt tot daar aan toe maar als je dit vaker meegemaakt hebt en elkaar nog steeds niet gezien hebt dan komt het er waarschijnlijk nooit van.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

De persoon heeft geen Facebook of Instagram

Het maakt niet uit wat de reden is maar als iemand geen Facebook of Instagram profiel heeft dan kan dit een teken zijn dat de persoon niet is wie hij of zij zegt te zijn. Anno 2017 heeft iedereen een profiel bij Facebook of Instagram. Er zijn natuurlijk uitzonderingen maar als je twijfelt over de persoon dan kan dit één van de tekenen zijn.

Een leeg Facebook/Instagram profiel

Het is misschien een nog sterker teken als de persoon wel een Facebook account heeft of een profiel op Instagram maar heel weinig vrienden heeft, of allemaal van hetzelfde geslacht. Hetzelfde geldt voor een Facebook profiel zonder selfies of foto’s van hem of haar. Alleen maar foto’s van de natuur, dieren en andere algemene foto’s zijn niet genoeg om een account te laten lijken. Mogelijk heeft de persoon wat te verbergen, zoals wie hij of zij in het echt is.

Geen persoonlijke details

Hoeveel weet je nu eigenlijk écht over de persoon? De “small-talk” kan nog zo leuk zijn, er moeten ook echte vragen gesteld worden die je meer vertellen over met wie je te maken hebt. Weet je de achternaam al of wil de persoon dat nog niet zeggen? Zo zijn er veel persoonlijke details die je naar de echte persoon achter de chat moeten leiden. Als je merkt dat de persoon deze details niet met je wil delen liever dan is dit een teken dat de persoon zich mogelijk als een ander voordoet.

Ontdekken van leugens

Iemand leren kennen en steeds liegen is de slechtste start die je kunt maken. Het is in een relatie niet gewenst maar ook niet in het voorstadium. In deze fase is het zelfs een enorme afknapper; waarom zou iemand nu al liegen? Een leugenaar die al in de beginfase begint met liegen is een typische catfish. Het begint met een klein leugentje en voor je het weet is alles een leugen. Maak korte metten met dit verdachte gedrag en denk eraan dat catfishen op leugens gebaseerd is.

Vragen worden ontweken

Als je iemand leert kennen dan mag je zoveel vragen als je wilt. Het komt geregeld voor dat iemand bepaalde vragen niet wil beantwoorden; door schaamte, te privé of nog niet bereid om het met je te delen. Als je echter al langer met iemand contact hebt en deze ontwijkt de belastende vragen dan is dit een rode vlag: het teken dat je op moet passen.

Iemand catfishen is niet alleen van deze tijd. In tijden dat internet nog een luxe was kwam het al voor. Het was toen heel wat makkelijker om je anders voor te doen dan je bent. Er waren geen social media profielen om je “echtheid” te verifiëren en persoonlijke foto’s waren zeldzaam.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

Contacten werden gelegd zonder foto’s in één van de vele chatboxen die het internet eind jaren negentig rijk was. Wilde je weten hoe de ander eruit ziet? Dan moest de ander je deze foto’s per post opsturen, een andere mogelijkheid was er niet. Smartphones bestonden nog niet waardoor je niet binnen enkele seconden een foto online kon zetten.

Tegenwoordig kan niemand meer een excuus hebben om zich niet aan je te tonen. Iedereen heeft een smartphone om snel met iemand een videogesprek te beginnen. Twijfel je? Vraag dan een videogesprek aan en je weet direct of je date de waarheid spreekt over zichzelf en hoe hij of zij eruit ziet.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

9 redenen waarom alleen reizen zo leuk en bijzonder is

Omdat het internet wordt overspoeld met advertenties voor romantische vakanties en Hawaïaa…