Het beste tijdstip om seks te hebben voor je leeftijd, volgens onderzoek

Michael Slender
Door Michael Slender
4 minuten leestijd

In een ideale situatie kijkt niemand naar de klok; seks gebeurt spontaan, wanneer het uitkomt of wanneer het nodig is. Maar volgens onderzoek van een slaapexpert is er wel degelijk een beste tijd om seks te hebben, op basis van je leeftijd. Want volgens hem is timing alles als het aankomt op het bedrijven van de liefde.

Hoewel het onderzoek al enkele jaren geleden werd uitgevoerd, zegt dr. Paul Kelley dat het beste tijdstip om seks te hebben vooral afhankelijk is van de ‘circadiaanse ritmes’ – de veranderingen in ons lichaam in relatie tot zonlicht, ook wel bekend als de ‘biologische klok’ in de volksmond. Het ideale tijdstip om te gaan slapen en seks te hebben verandert naarmate ons lichaam ouder wordt.

Kelley, onderzoeksmedewerker van de Sleep and Circadian Neuroscience Institute aan de Oxford University, legt uit: “Je lichaamsklok verandert met de leeftijd, wanneer je zin hebt om wakker te worden. Het controleert eigenlijk elk lichaamssysteem en controleert elk van de biljoen cellen in je lichaam.”

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

“Voor de meeste dingen hebben we de juiste timing”, zegt Kelley, “maar we houden geen rekening met veranderingen”. Wanneer we iets willen doen, wordt dat vaak verstoord door externe factoren – zoals werk. Als mensen bijvoorbeeld op kantoor werken en seks willen, is dat anders dan wanneer ze thuis werken. Kelley zegt dat mensen in relaties vaak eerder op de dag seks hebben als ze vrij zijn van verplichtingen – bijvoorbeeld op vakantie.

Dus, welk tijdstip het beste is om de liefde te bedrijven? Volgens Kelley, die er dus onderzoek naar deed, zijn dit de beste tijden om seks te hebben – op basis van je leeftijd en circadiaanse ritme.

Twintigers: 15.00 uur

Hoewel het libido van een 20-jarige op elk moment van de dag hoog kan zijn, is er één tijdstip waarop de verlangens naar seks het grootst zijn. Dit is het moment waarop je lichaam een piek in energie ervaart, zo stelt Kelley. Dat moment is om 15.00 uur ’s middags.

Dertigers: 8:20 uur

Van alle leeftijdsgroepen hebben dertigers het snelst zin in seks, al vroeg in de ochtend. Voor dertigers is 8:20 uur het beste tijdstip om seks te hebben. Want, zo zegt Kelley: zonlicht verhoogt het testosteron bij mannen en vrouwen, het deel van de hersenen dat de afgifte van hormonen regelt. En daar komt bij dat 30-jarigen gemiddeld eerder wakker worden dan twintigers.

Veertigers: 22.20 uur

In tegenstelling tot de dertigers kiezen veertigers beter voor een wat later tijdstip. Voor veertigers is het slimmer om te wachten tot 22.20 uur, volgens Kelley. “Dit kan de ontspanning versterken door oxytocine vrij te maken, wat rust bevordert”, zegt Kelley. Vanaf de 40-jarige leeftijd is de beste tijd om seks te hebben altijd laat in de avond.

Vijftigers: 22.00 uur

“Met zoveel activiteit in de ochtend, is seks in de avond een betere timing”, zegt Kelley. Net als de veertigers hebben vijftigers betere seks als ze ermee wachten tot laat in de avond.

Zestigers: 20.00 uur

Voor zestigers is het zaak om ‘goede tijden, slechte tijden’ op te nemen, want dan kunnen ze beter iets anders doen. Voor zestigers is 20.00 uur de beste tijd om een nummertje te maken. Het is volgens onderzoek de beste balans tussen het avondeten en slapengaan.

Zeventigers: 20.00 uur

Net als voor de 60-jarigen helpt seks op 20.00 uur je te ontspannen voordat je naar bed gaat. “Het is het aanbevolen tijdstip van de dag, want het kan je helpen te ontspannen en in slaap te vallen”, zegt dr. Kelley daarover.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Deel dit artikel
Geef je reactie