Home Algemeen ASKIP app: opvolger Sararah laat je anoniem berichten versturen

ASKIP app: opvolger Sararah laat je anoniem berichten versturen

2 minuten leestijd
0
ASKIP

ASKIP is een app om anoniem je mening te geven over iets of iemand met behulp van een bericht. De populariteit van de app neemt toe nu een andere app met hetzelfde concept eerder uit de Apple- en Google-winkels werd verwijderd. Sararah was een app voor voor anonieme berichten dat uit de app stores werd verbannen na beschuldigingen. De app zou pesten makkelijker maken1. Een online petitie dat door 470.000 mensen gesteund werd betekende het einde van Sararah2.

Sararah opvolger

ASKIP wordt nu gezien als de opvolger van Sararah, een app die je kunt installeren op je smartphone of tablet met een variant voor iOS (Apple) en Android apparaten. Met ASKIP kun je mensen anoniem berichten sturen. Dat klinkt leuk, maar het kan ook heel verstrekkende gevolgen hebben. Deze app wordt vooral door jongeren gebruikt en dat werkt online pesten in de hand.

Anoniem feedback geven

Het klinkt zo leuk, je kunt iemand anoniem feedback geven en dat kan natuurlijk heel goed positieve feedback zijn. Als je in stilte verliefd op iemand bent dan kun je diegene complimentjes geven over zijn of har uiterlijk, prestaties op school of op het werk en dan maar hopen dat je stille liefde er ooit achter komt dat die berichten van jou kwamen. Maar het kan natuurlijk ook andersom. Je kunt de app ook gebruiken om een ander af te branden. En dat is dan wel heel erg makkelijk omdat die ander niet weet van wie de kritiek komt.

Klaar met swipen?

lexa "NIET swipen, MEER diepgang: Lexa is precies dat. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Online pesten een steeds groter probleem

Met de voorganger van ASKIP, Sararah, kon je anderen anoniem berichten sturen. Die berichten gingen soms extreem ver. Een Australische moeder reageerde woedend toen ze erachter kwam dat haar tienerdochter berichten kreeg waarin haar werd geadviseerd om zelfmoord te plegen. Dit meisje was gelukkig zo verstandig om dit met haar moeder te bespreken. Maar er zijn ook gevallen bekend van online pesten die daadwerkelijk tot zelfmoord hebben geleid. Het is overigens niet zo dat vaststaat dat hier Sararah voor is gebruikt. Online pesten kent immers vele vormen.

Wat kan ik doen om mijn kind te beschermen?

Als je kind een app als ASKIP op zijn smartphone heeft geïnstalleerd, bespreek dan wat de gevolgen kunnen zijn. Niet alleen van het ontvangen van nare berichten, maar ook van het versturen ervan. Want je wilt niet dat jouw kind online wordt gepest, maar je wilt vast ook niet dat hij of zij zelf de pester is en daarmee de oorzaak van veel leed bij een klasgenoot of iemand uit de directe omgeving.

Bespreek met je puber wat de gevolgen kunnen zijn van het ontvangen of versturen van haatberichten via internet, of dat nu via ASKIP gebeurt of op een andere manier. Als je merkt dat je kind zich ineens anders gaat gedragen, niet meer naar school wil of gaat spijbelen of ineens niet meer met vrienden afspreekt dan is het verstandig om het gesprek aan te gaan om uit te zoeken of er wellicht sprake is van online pesten. In Nederland biedt de stichting Stop Pesten Nu hulp door middel van het delen van informatie.

Wat is het nut van een app als ASKIP?

Je kunt je serieus afvragen wat het nut is van een app waarmee je anoniem berichten kunt versturen. Je kunt je collega, je klasgenoot of je buurman vertellen wat je van hem of haar vindt zonder dat de ander erachter komt dat jij degene bent die de kritiek spuide. Maar of dit tot gevolg zal hebben dat die ander zich dan anders gaat gedragen is zeer de vraag.

Zou je zelf serieus ingaan op kritiek die je krijgt van iemand die je niet kent? Waarschijnlijk niet. Het enige wat je wilt is erachter komen van wie het bericht was om diegene eens flink de waarheid te zeggen. Dat geldt natuurlijk ook voor een positief bericht. Leuk als iemand zegt je lief of aardig te vinden, maar je hebt er weinig aan als je niet weet wie dat is geweest.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

7 redenen waarom je een vrijgezellenreis zou moeten proberen

Misschien ben je in een fase beland waarin iedereen om je heen een relatie heeft of een ge…