Home Algemeen Agrafobie: de angst voor seksueel misbruik (Agraphobia)

Agrafobie: de angst voor seksueel misbruik (Agraphobia)

4 minuten leestijd
0
agrafobie

Bij GratisDatingTips.nl bespreken we alles omtrent liefde, relaties en dating en daar horen naast de luchtige topics zo af en toe ook zware onderwerpen bij. En vandaag hebben we weer eens een zwaar onderwerp te pakken. Maar als we je vertellen dat we het over agrafobie gaan hebben dan is de kans dat er nog geen belletje gaan rinkelen.

Wat als we je zeggen dat agrafobie te maken heeft met seksueel misbruik? Dan wordt het meteen al een heel stuk duidelijker waarom we je al probeerden te waarschuwen dat het vandaag nogal ‘heavy’ gaat worden. Want je kunt je wel voorstellen dat ervaringen met seksueel misbruik een enorme impact hebben op liefde en relaties. Lees snel verder.

Wat is agrafobie?

In wezen wordt met het moeilijke woord agrafobie niets anders bedoeld dan de angst voor seksueel misbruik. Agrafobie dient echter niet te worden verward met agorafobie wat weer te maken heeft met pleinvrees. Wel is het zo dat iemand die te kampen heeft met agrafobie ook symptomen kan vertonen van agorafobie (angstgevoelens die paniek veroorzaken, omdat iemand zich opgesloten of hulpeloos voelt).

Klaar met swipen?

lexa "NIET swipen, MEER diepgang: Lexa is precies dat. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Agrafobie komt veelal bij vrouwen voor, maar kan ook door mannen worden ervaren. Dit heeft voor het belangrijkste gedeelte natuurlijk te maken met ervaringen uit het verleden, waar we straks meer over zullen vertellen. Duidelijk is dat agrafobie een enorme impact heeft op iemands leven en dus ook op eventuele relaties.

Met seksueel misbruik duiden we weer op verschillende vormen van seksuele handelingen die tegen de wil van iemand worden uitgevoerd. Dit kan zich uiten in lichte vormen (zoals korte aanrakingen op ongewenste plekken), maar ook in zwaardere vormen (ernstige aanrandingen of verkrachtingen).

Mensen die te kampen hebben agrafobie zijn bang voor seksuele dreigingen van mensen die te dicht bij hen komen. Toch is de angst om seksueel misbruikt te worden in de meeste gevallen ongegrond. We hebben het hier over een zogenaamde irrationele angst die helaas wel een grote invloed op iemands leven heeft. Het is alsof je spoken ziet, terwijl je weet dat deze niet bestaan.

spoken

Wat is de oorzaak?

Als we het hebben over een zwaar onderwerp als seksueel misbruik dan zul je inmiddels wel kunnen raden dat de angst vaak voorkomt uit traumatische ervaringen uit het verleden. Zo kan een negatieve ervaring uit de jeugd een levenslange impact hebben.

In sommige gevallen kunnen schokkende verhalen van anderen (dan wel persoonlijke verhalen of via andere bronnen zoals televisie of internet) iemand bang maken om zelf ook misbruikt te worden. Dat is vooral voelbaar tijdens onverwachte contactmomenten met wildvreemden.

Ook kan een ouder die in het verleden is misbruikt de angst meegeven aan zijn of haar kind, zelfs als het kind nooit ervaringen heeft gehad met seksueel misbruik. Anderen bang maken is namelijk makkelijker dan gedacht, vooral wanneer het om verhalen gaat die wel heel erg dichtbij komen.

sneeuwbal effect

Wat zijn de symptomen?

Agrafobie kan dan ook het dagelijks leven van iemand gaan beheersen, omdat we het hier over angsten hebben die met name worden ervaren in onvoorziene situaties met vreemden. Sommige mensen zijn voortdurend bang voor seksueel misbruik, terwijl anderen die te maken hebben met een mildere vorm van agrafobie, alleen onder bepaalde omstandigheden angstgevoelens ervaren. Een aantal voorbeelden:

  • Samen zijn met iemand van het mannelijke geslacht binnen een gesloten ruimte
  • Samen met een vreemde zijn
  • In het donker over straat lopen

De symptomen kunnen zich op verschillende manieren uiten. Denk daarbij onder meer aan paniekaanvallen, hartkloppingen, ademnood, trillingen en bevingen, en zweetaanvallen. In een aantal extreme gevallen kunnen er zelfs sneeuwbaleffecten plaatsvinden wanneer een goedbedoelende vreemde de ander probeert te troosten met een onschuldige aanraking.

Gevolgen

Je kunt je voorstellen dat dit soort symptomen nogal een negatieve invloed hebben op iemands gedrag ten opzichte van vreemden. Zo bestaat er vaak de angst om:

  • Een ruimte te delen met een vreemde. In de meeste gevallen gaat het daarbij om vreemden van het mannelijke geslacht.
  • Het huis te verlaten. Vooral op momenten dat het minder druk is op straat.
  • ’s Avonds laat over straat te lopen. Zelfs al als het begint te schemeren, kunnen er al eerste angstgevoelens bij iemand opkomen.
  • ‘Uitdagende’ kleding te dragen. Zo durven vrouwen met de agrafobie vaak geen onthullende kleding te dragen. Zelfs het overmatig opmaken wordt al snel vermeden. Daarnaast gedraagt men zich afstandelijk ten opzichte van iedereen die een bedreiging kan vormen. In dit geval gaat het dus met name om volwassen mannen.
  • Het initiatief te nemen als het aankomt op contact. Het gevolg is dat mensen in een sociaal isolement terecht kunnen komen.

metoo

Oplossingen

Hoewel veel mensen zich waarschijnlijk niet zo’n goede voorstelling kunnen maken bij deze fobie, hebben we het hier toch over een angst die niet ongewoon is in ons land. We worden immers continu geconfronteerd met schokkende verhalen over seksueel misbruik en daardoor wordt er al snel angst gezaaid.

Vooral met de toenemende aandacht voor seksueel onaanvaardbaar gedrag (denk alleen al aan alle ophef omtrent de #MeToo-discussie) is het niet ondenkbaar dat mensen steeds heftigere reacties zullen vertonen. Daarnaast komt seksueel misbruik in heel veel vormen en in heel veel situaties voor. Denk alleen al aan onacceptabel gedrag op de werkvloer of in het uitgaansleven.

tips

Praat er vooral over

Wat dat betreft is het niet zo gek dat steeds meer mensen bang zijn om zelf slachtoffer te worden van dit soort gedrag. Als de angst om welke reden dan ook zo erg wordt dat het je dagelijks leven gaat beheersen dan is het aan te raden om psychologische hulp in te schakelen. Schaam je er vooral niet voor en praat erover.

Misschien dat je je hart kunt luchten bij vrienden of familie, maar ook een deskundige psycholoog kan je in veel gevallen helpen om dit soort gevoelens een plek te geven. Omdat we het hier hebben over een angst die in veel gevallen het gevolg is van een traumatische ervaring in het verleden is professionele hulp niet ondenkbaar.

Zo zijn er meerdere soorten behandelingen mogelijk bij agrafobie. Denk bijvoorbeeld aan cognitieve gedragstherapie, ademhalingsoefeningen, cognitieve gedragstherapie, NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) en kalmerende medicatie.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

5 soorten mannen die elke vrouw wil

Er zijn van die mannen die iedereen wel eens is tegengekomen. En waarvan iedereen weet dat…