6 meest voorkomende redenen waarom relaties beëindigd worden

Michael Slender
Door Michael Slender
5 minuten leestijd

Een langdurige relatie is het doel van velen maar toch wordt het steeds moeilijker. Een halve eeuw geleden was scheiden nog taboe en bleef men vele jaren samen. Tegenwoordig is dat heel wat anders gezien het aantal scheidingen in de laatste jaren.

Elke relatiebreuk heeft een reden. Het is mogelijk dat de relatie eenzijdig verbroken wordt, maar vaker gebeurt het in overleg. Het gebeurt meestal ook niet van de ene op de andere dag maar het strijkt zich uit over een lange periode van onverschilligheid en verwaarlozing van de relatie.

Er zijn een aantal veel voorkomende redenen waarom relaties stranden en de kans is groot dat jij schuldig bent aan één of meerdere van deze redenen. Dit zijn de zes grootste problemen die veel relaties doen stranden.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

1. Geen prioriteit voor de relatie

Eén van de veel voorkomende redenen waarom relaties beëindigd worden is dat de liefde geen voorrang krijgt op de andere verplichtingen. Er is het werk waar steeds meer tijd aan besteed wordt, de kinderen moeten weggebracht worden en er wordt nog gesport. In een krap schema wordt de relatie vaak vergeten wat uiteindelijk kan leiden tot een breuk.

2. Er wordt teveel gepraat

Geregeld met elkaar praten is een goed teken maar het kan ook teveel zijn. Iemand continu achterna zitten met berichten op Whatsapp, Facebook Messenger, per sms en ga zo maar kan een relatie kapot maken. Dit is natuurlijk vooral het geval als één iemand het doet. Degene die het ondergaat staat continu onder druk wat niemand lang kan volhouden.

3. Seks voelt als een verplichting

Seks is niet iets wat moet aanvoelen als iets dat gedaan moet worden. Het is juist bedoeld als een manier om liefde voor elkaar te tonen en om een connectie te maken met elkaar. Wat vaak gebeurt is dat er niet over seks gesproken wordt. Dit kan uit schaamte zijn maar ook om een andere reden. Wat de reden ook is, het is belangrijk om er open met elkaar over te communiceren.

4. Ruzies over geld

Wie zegt dat geld niet gelukkig maakt heeft deels gelijk. Wat in ieder geval niet gelukkig maakt zijn ruzies over geld. In een relatie kan geld een bron van ergernis zijn, vooral als één van beiden veel meer uitgeeft dan de ander. Een andere opvatting van hoe het verdiende geld uitgegeven wordt is een belangrijke oorzaak van verbroken relaties.

5. Geen vrijheid

Iedereen kent een persoon die niets mag van zijn of haar partner. Quality time geldt voor tijd vrijmaken voor de partner en het gezin maar ook voor de omgang met vrienden. Jammer genoeg is dit niet in iedere relatie vanzelfsprekend. De afhankelijkheid van de ene persoon zorgt voor een verstikkend gevoel bij de ander. Het resultaat is niet dat beiden dichter bij elkaar komen maar juist verder van elkaar weg raken.

6. Geen interesse meer in elkaar

Als je elkaar al vele jaren kent, geen geheimen hebt en elkaar iedere dag ziet dan kan het erin sluipen dat je vergeet met wie je echt te maken hebt. Verveling in de relatie ligt op de loer met als gevolg dat je geen interesse meer toont in de ander. Dit kan voorkomen worden door vragen te blijven stellen over dingen je nog niet weet. Hoe lang je elkaar al kent, er is altijd iets wat je nog niet weet.

Als je niet genoeg prioriteit aan je relatie geeft dan loop je het risico dat jij en je partner uit elkaar groeien. De relatie is niet iets wat op je to-do lijstje hoort te staan. Voorkom dat je relatie in een sleur raakt en denk er nu al over na hoe je dit voorkomt.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie