30 en single? Dit is wat je nu moet doen als single thirtysomething

Jay
Door Jay
8 minuten leestijd

Het komt de laatste tijd steeds vaker voor: je gaat op stap met vrienden en iedereen komt aanzetten met zijn of haar partner. Een paar jaar geleden vond je dat juist fijn, want terwijl iedereen maar klaagde over de verplichtingen, kon jij doen en laten wat je wilde. Toch veranderde een tijdje geleden alles en wel op de dag dat jij 30 jaar werd.

Want, met die leeftijd kwam er ineens een groot besef bij je. Het was alsof er iemand op je af kan rennen en dat er een noodalarm afging: ‘Jij bent 30 jaar en nog steeds single!’ Sterker nog: je begint het jezelf steeds vaker te verwijten en wordt er zelfs wat onzeker door. Want dat vrijgezellenleven was lange tijd hartstikke leuk, maar inmiddels is het moment dan toch daar om je te settelen. Ben jij 30 en nog steeds single? Dan is dít wat je nu moet doen.

Waarom 30 jaar oud en single zo lastig is

Sommige leeftijden symboliseren nou eenmaal een nieuwe levensfase. We willen nog niet al te veel vooruitlopen, maar de leeftijd van 50 jaar is daar een goed voorbeeld van. Een ander kenmerkend voorbeeld, voor laten we zeggen de jonge generatie, is de leeftijdsgrens van 30 jaar. Terwijl je op 29-jarige leeftijd bij wijze van spreken nog in de bloei van je leven zit, is dat bij 30 jaar ineens compleet anders.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Uiteraard, we pappen het nu een klein beetje aan, maar veel mensen ervaren het toch wel op deze manier. 30 jaar betekent nou eenmaal nieuwe verantwoordelijkheden én dus ook de leeftijd dat het lastig begint te worden als vrijgezel.

De ik-ben-alleen-crisis

In de intro schetsten we al een alledaagse situatie die herkenbaar zal zijn voor de singles van 30+. Ja, het is anders als jij een eersteklas rokkenjager bent die er bewust voor kiest om vrijgezel te blijven, maar de meeste mensen zullen op deze leeftijd al iets gekalmeerd zijn.

Op momenten dat je samenkomt op familiefeestjes, verjaardagen van vrienden, of ook op bruiloften kan het wat vervelend zijn om alleen op de plek van bestemming aan te komen. Om je heen zie je dat je vrienden al kinderen hebben, terwijl jij nog alleen bent. Sterker nog: het is op dit soort momenten dat je misschien wel de ik-ben-alleen-crisis hebt.

In principe zijn er wel meteen een aantal hoofdredenen om hieraan te koppelen: of je hebt als vrouw een kinderwens of de interne crisis wordt veroorzaakt door maatschappelijke maatstaven. Wat dat laatste betreft zouden we je wel meteen willen zeggen om je daar niet zoveel van aan te trekken. Doe nooit dingen omdat ze sociaal wenselijk zijn of omdat het ‘zo hoort te zijn’.

De ‘ben je nog single’-vraag

Met deze vraag is op zich niet eens zo heel veel mis, alleen gaat het meer om het toontje dat daarbij hoort. Als we het hebben over een toon van verbazing of zelfs een klein beetje van verwijt; tja, dan begint het wat irritant te worden. Zo van: “Ben je (écht?) nog single???”. En als klap op de vuurpijl komt daarna vaak de vraag: “Máár, hoe oud ben jij dan?”

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Misschien is het je wel overkomen en dan snap je wel over welke intonatie we het hebben. Het voelt confronterend en dat is ook de reden waarom het niet makkelijk is als 30-jarige single.

Anuptafobie

Veel vrijgezellen lopen er wel eens tegenaan: de anuptafobie. Met een heel moeilijk woord betekent dat niets anders dan dat je de vrees hebt om uiteindelijk alleen te eindigen. Die vrees kan op elke leeftijd ontstaan, maar wordt toch iets aannemelijker als je de 30 gepasseerd bent.

De gedachte dat je wellicht nooit je wederhelft of zielsverwant zal ontmoeten, kan tot een hoop onzekerheid leiden. In sommige gevallen wordt dat zelfs zo erg dat het leidt tot een structureel probleem en dat het onder de noemer valt van een fobie, anuptafobie dus.

Waar dit toe leidt?

Het nog altijd single zijn op je 30e levensjaar leidt tot een hoop ongemak, een sterk gevoel van onzekerheid, maar toch ook van frustratie en zelfs van angst. We lichten het toe:

  • Onzekerheid: ontstaat omdat je het gevoel hebt dat niemand wat in je ziet. Je vraagt je af wáárom je nog vrijgezel bent en wáárom niemand je ziet staan? Je analyseert jezelf van top tot teen, de woorden die je zegt, de manier waarop je je gedraagt, en gaat daardoor juist op een geforceerde manier door het leven.
  • Frustratie: naarmate de periode als vrijgezel langer duurt, kan het ook zorgen voor frustratie en in het ergste geval beïnvloedt het je dagelijks leven. Je botst met vrienden, met collega’s, familie, en vooral op de momenten dat jouw vrijgezellenbestaan weer ter sprake valt, kan het zomaar exploderen.
  • Angst: tot slot kan het ook voor een zekere angst zorgen. Dit gevoel van angst is met name op de lange termijn gericht. Je ziet jezelf al voor je als eenzame oudere in een bejaardentehuis, helemaal alleen en niemand om op te rekenen.

Wat je eraan kunt doen?

Daarmee maken we natuurlijk meteen een hele sprong de toekomst in, maar gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om er op korte termijn verandering in te maken. En dat zijn bovendien ook vrij simpele stappen die je kunt ondernemen. Zo kun je:

  • Daten: daarvoor moet je uiteraard wel eerst een datepartner hebben, maar als je bijvoorbeeld vanwege je onzekerheid wat moeite hebt om op iemand af te stappen, dan kun je bijvoorbeeld altijd gebruik maken van online dating apps. Is een hoop minder ongemak.
  • Je laten koppelen: zijn het je vrienden die het er continu bij je inwrijven dat je een keer aan de man of vrouw moet? Nou, als ze zoveel te zeuren hebben, laten ze jou dan helpen aan een partner. Laat ze jou eens koppelen aan iemand voor een ouderwetse blind date. Het voordeel hiervan is dat we het over je vrienden hebben en die weten precies hoe jij in elkaar steekt.
  • Speed dates: er zijn steeds meer speeddate-sessies en dat kan misschien wat confronterend aanvoelen, maar laten we er wel over wezen; iedereen die meedoet aan een speeddate doet dat om dezelfde redenen als jij. En da’s een hele geruststelling lijkt ons zo. Probeer je daarom zoveel mogelijk op je gemak te voelen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie