7 manipulatieve tactieken die je herkent uit je relaties

Peter van Ommen
Door Peter van Ommen
4 minuten leestijd

Er is een dunne grens tussen beïnvloeding en manipulatie. Soms lijkt het erop dat je overtuigd wordt door geldige argumenten, terwijl je in werkelijkheid gemanipuleerd wordt om van gedachten te veranderen. We maken het allemaal mee in ons leven en de relaties die we hebben.

Van het chatten op Tinder tot het meningsverschil achter gesloten deuren; in al deze situaties kun je te maken krijgen met manipulatie en de verschillende tactieken.

Deze manipulatietactieken worden vaak van kleins af aan geleerd, om later in het leven bewust en onbewust gebruikt te worden. En in sommige gevallen zijn de tactieken aangeleerd, om ze te gebruiken wanneer het uitkomt. Zelfs als je jezelf niet als een manipulator ziet, is het dus mogelijk dat je een van deze tactieken benut, zonder dat je het doorhebt.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

7 manipulatieve tactieken

De bekendste tactieken die worden ingezet om anderen te manipuleren worden uitgelegd door David J. Lieberman, een pionier in menselijk gedrag.1

Dit zijn schuldgevoel, intimidatie, vleierij, angst, nieuwsgierigheid, je verlangen aardig gevonden te worden en liefde. Als je een van deze tactieken gebruikt, dan probeer je invloed uit te oefenen op de machtbalans. Want als je niet kunt winnen met argumenten, dan helpen deze tactieken om in te spelen op je emoties.

1. Schuldgevoel

“Hoe kun je dat van mij denken? Ik dacht dat je me vertrouwde.”

“Heb ik drie uur in de keuken gestaan, voor niets?”

2. Intimidatie

“Ga gewoon mee, ander lacht iedereen je uit straks.”

“Wie van ons heeft ervoor gestudeerd? Dat kan ik beter doen.”

3. Vleierij

“Wil jij dit doen? Jij bent de slimste van ons tweeën.”

“Heb je die schoenen nieuw? Prachtig. Zeg, heb je even tijd voor..?

4. Angst

“Weet je wel zeker dat je dit wilt? Het zou zomaar het einde van de relatie kunnen betekenen.”

“Probeer het maar en je zult zien wat er gebeurt.”

5. Nieuwsgierigheid

“Doe het gewoon. Je kunt beter spijt hebben van wat je wel gedaan hebt, dan van wat je niet gedaan hebt.”

“We moeten echt eens op vakantie. Heb je de stranden van Curaçao wel een gezien?”

6. Ons verlangen om geliefd te zijn

“Ik dacht dat je lief was, maar misschien heb ik me toch vergist.”

“Je bent een held als jij dit voor mij kunt afmaken.”

7. Liefde

“Als je echt van me hield, zou je er niet eens over nadenken.”

“Je weet toch dat ik je dat nooit zou aandoen?”

Hoe herken je deze tactieken?

Manipulatie is een spel dat vaak niet eerlijk wordt gespeeld. Dat het om een manipulatieve tactiek gaat wordt namelijk niet gezegd. Om het te herkennen is luisteren het belangrijkst: niet alleen naar de woorden, maar vooral naar de boodschap erachter.

Wordt het tegen je gezegd om er voordeel uit te halen? Of is het een belangeloze opmerking? Is het een manier om controle over jou of de situatie te krijgen? Of toch niet? Als je denkt dat het een manipulatieve tactiek is, verzamel dan de feiten om je niet te laten misleiden.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie