12 dingen die je nooit moet doen in een relatie

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
7 minuten leestijd

Een gelukkige relatie betekent vaak hard werken. Het is nooit klaar, het blijft een work in progress. Je zult moeten geven en nemen, investeren en delen. Maar ook zijn er een aantal dingen die je gewoon nooit moet doen in een relatie.

12 dingen die je nooit moet doen

Ondanks dat we allemaal heel goed weten dat we sommige dingen beter niet kunnen doen in een relatie, doen we het toch. We doen dingen waarvan we weten dat ze niet verstandig zijn. Het komt voort uit de sleur, karakter, situatie of uit verveling. Wil je je relatie gezond en leuk houden? Doe deze dingen dan vooral niet.

1. Iets geheim houden voor je partner

Een geheim is nooit goed voor een liefdesrelatie. Vertel je partner daarom (bijna) altijd alles. In ieder geval de dingen die met de relatie te maken hebben. Een geheim komt uiteindelijk altijd uit. Als je partner erachter komt dat jij al heel lang iets geheimhoudt, dan zal er alleen maar meer boosheid zijn.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

2. Je partner dwingen iets te doen wat deze niet wil

Ben jij al toe aan de volgende stap? Zorg er dan voor dat je je partner niet pusht om ook die volgende stap te nemen. Als je partner er nog niet aan toe is, dan is het beter om geduldig te zijn. Praat erover en toon begrip.

3. Ongevraagd de problemen van je partner oplossen

Zit je partner ergens mee? Ga er dan niet vanuit dat je geliefde wil dat jij het probleem oplost. Als dat wel zo is, dan zal je partner dat wel vragen. Wees tot die tijd alleen begripvol en biedt een luisterend oor. Het oplossen van het probleem kan een partner vaak prima zelf.

4. Je ander voordoen dan je bent

Vind je iemand leuk? Dan is het misschien verleidelijk om je anders voor te doen dan hoe je werkelijk bent. Maar laten we eerlijk zijn: dat hou je nooit vol. Uiteindelijk zul je door de mand vallen en dat is niet goed voor je relatie. Wees dus altijd jezelf en maak de dingen niet mooier dan ze zijn. Als jullie meant to be zijn, dan vindt jouw partner jou leuk zoals je bent.

5. Jaloers zijn

Jaloers zijn is nooit goed voor een relatie. Het creëert een ongezonde dynamiek. Als jij je partner niet kunt vertrouwen, dan moet je het daarover hebben. Wat kun jij eraan doen? Kan je partner helpen om het jaloerse gevoelen te verminderen? Gewoonweg jaloers zijn is niet de oplossing. Als jij jaloers gedrag gaat vertonen, dan is de kans groot dat je partner dat erg vervelend vindt. En dat komt de relatie niet ten goede.

6. In de telefoon van je partner snuffelen

Zonder toestemming in de telefoon van je partner kijken: het is een doodzonde voor velen. Vertrouwen is belangrijk in een relatie en dat wordt beschaamd als je stiekem de telefoon van je geliefde checkt. Het is zelfs een teken dat je geen respect hebt voor de privacy van je partner. Als je iets wilt weten, dan kun je dat beter gewoon aan hem of haar vragen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

7. Te hoge verwachtingen creëren

Geloof je in sprookjes? Als je een relatie hebt, dan kom je erachter dat sprookjes niet bestaan. Als je verwachtingen te hoog zijn van je relatie, dan kan je partner daar nooit aan voldoen. Leg de lat op een hoogte die acceptabel is voor jou en je partner. En wees niet bang om je verwachtingen bij te stellen als blijkt dat ze niet te halen zijn.

8. Oude koeien uit de sloot halen

Als er iets is dat funest is voor een relatie, dan is het wel dat je oud zeer naar boven haalt, oftewel dat je oude koeien uit de sloot haalt. Wat er ooit is gebeurd, moet je achter je kunnen laten. Het oprakelen van dingen uit het verleden is dus nooit een goed idee, ook niet als je een punt wil maken. Laat het verleden het verleden zijn en breng het niet naar het heden.

9. Je partner voor lief nemen

Je partner voor lief nemen is fataal voor je relatie. Doordat jij je partner geen prioriteit meer geeft verandert het relatiegevoel. Je partner voelt zich niet meer speciaal en misschien ook niet meer gewaardeerd. Want als je je partner voor lief neemt, dan ben je niet actief bezig met het vervullen van de behoeften van je partner. Een ongelukkige partner is dan vaak het gevolg.

10. Niet klaarstaan in moeilijke tijden

Laat je partner in verdrietige en moeilijke tijden niet in de steek. Steun bieden is essentieel is een gezonde relatie. Als je dat niet doet, is het dan nog wel een relatie te noemen? Cijfer jezelf in die tijd even weg – je partner heeft jou nodig. Als jij je partner op dit soort momenten niet bijstaat, dan kan dat een negatieve invloed hebben op je relatie.

11. Liegen tegen je partner

Leugens zijn verschrikkelijk. Vooral omdat leugens zelden nodig zijn in een relatie. Ook niet als het een leugentje om bestwil is. Je moet altijd eerlijk kunnen zijn tegen je partner. Daar is het je partner voor. Een klein leugentje kan een grote impact hebben op jullie relatie. Bespreek daarom altijd alles eerlijk en open met je partner.

12. Voor ruzies weglopen

Loopt je relatie even niet zo lekker? Hebben jullie veel ruzie? Loop er dan niet voor weg, maar investeer juist in de relatie door je partner extra aandacht te geven. Als je weggaat als het even niet zo lekker loopt, dan groeien jullie alleen maar verder uit elkaar. Praat daarom met elkaar, communiceer je behoeften en wensen en zorg ervoor dat je samen uit dat dal klimt.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie