Ghosting: wat is het en hoe ga je ermee om?

Michael Slender
Door Michael Slender
23 minuten leestijd

Toen Kelly voor het eerst met James sprak via een datingapp, dacht ze dat het gesprek – net als elk ander gesprek – oppervlakkig en saai zou worden. Er waren geen verwachtingen en ze was dan ook verrast dat het supergoed klikte. James en Kelly hadden de chemie die je normaal alleen in films ziet. “De vonk sloeg meteen over”, zegt ze. “Nadat we twee dagen berichten hadden uitgewisseld, werd het tijd om elkaar te ontmoeten.”

Kelly en James besloten te gaan wandelen in Het Baarnse Bos. “We konden onze ogen niet van elkaar afhouden. Het escaleerde dan ook snel. Bij een bruggetje over een kronkelbeek werd de klik bezegeld met een kus.” De dagen erna hadden ze elke dag appcontact, voerden ze diepgaande gesprekken over het leven en brachten ze enkele gepassioneerde dagen met elkaar door.

“De vonk sloeg meteen over”

Nu was dit romantische liefdesverhaal nog niet op het niveau van The Notebook, maar het zag er wel rooskleurig uit voor de twee tortelduifjes. En toen… plotseling, en zonder enige waarschuwing, leek James verdwenen te zijn. Telefoontjes werden niet beantwoord, geen reacties op appjes en geen teken van leven op sociale media: totale radiostilte. “Ik appte hem of hij lekker had geslapen na onze zesde date, maar daarna heb ik nooit meer iets van hem gehoord.” What happened?

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Nu is het mogelijk dat James in het ziekenhuis ligt met twee gebroken armen of met spoed z’n huis heeft moeten verlaten wegens een noodgeval. Maar als we iets hebben kunnen leren van datingtrends in het afgelopen decennium, dan kunnen we wel stellen dat er iets anders aan de hand is. James heeft de relatie beëindigd zonder de moeite te nemen het uit te leggen of het zelfs maar te laten weten. Kelly is geghost, oftewel, ze is het slachtoffer geworden van ghosting.

Wat is ghosting?

Daten is altijd leuk in het begin – het is spannend en uitdagend. Het begint vaak met een vlaag van appjes, verwarrende gevoelens en onzekerheid. Wanneer het voor beiden potentie heeft voor de toekomst, wordt het gevolgd door een reeks van persoonlijke ontmoetingen. Maar steeds vaker eindigt het niet in happily ever after maar in stilte – wanneer één van beiden abrupt verdwijnt. We hebben het over ‘ghosting’, een stille methode om zonder een verklaring af te leggen de relatie te beëindigen.

Ghosting is wanneer iemand met wie je aan het daten bent, de relatie beëindigt door alle communicatie zonder enige uitleg te verbreken. Het gaat dan niet om een onbeantwoord bericht op een datingapp of iemand die niets van zich laat horen na een eerste, ongemakkelijke date. Ghosting is een silent treatment voor iemand die je al meerdere keren hebt gezien of een relatie mee hebt. En hoewel ghosting vaak wordt genoemd in de context van daten en liefdesrelaties, is het waard om te vermelden dat ghosting ook kan voorkomen in platonische vriendschappen.

Hoewel schattingen ver uiteenlopen is ongeveer 13 tot 23% van de volwassenen in de Verenigde Staten het slachtoffer geweest van ghosting. In Spanje heeft 19,3% van de mensen het afgelopen jaar minstens één keer te maken gehad met ghosting. En om een ander uiterste te tonen: volgens onderzoek van datingapp Plenty of Fish is 80% van de millennials weleens geghost.

Het fenomeen is natuurlijk niet nieuw. Prehistorische daters zaten vroeger ook bij hun huistelefoons met een gekruld snoer te wachten tot hun geliefde zou bellen, terwijl dat soms nooit gebeurde. En ook kennen we allemaal de verhalen van mannen die ‘even een pakje sigaretten gingen halen’ om vervolgens nooit meer terug te komen. Maar in het tijdperk van datingapps en het wegvegen van profielen op je scherm heeft het een nieuwe vorm gekregen. Ghosting is dus eigenlijk het resultaat van singles (profielen) die wegwerpbaar (swipen) zijn geworden.

Het moderne gedrag dat bekendstaat als ghosting blijft intussen groeien in populariteit. Dat is ook de reden waarom we dit artikel – na een eerdere versie uit 2017 – vijf jaar later een update hebben gegeven. Was het jaren geleden nog slechts een vrij onbekende datingterm, tegenwoordig is de term ‘ghosting’ met de nieuwe betekenis opgenomen in het woordenboek. En ook is het woord in het Nederlandse taalgebruik doorgedrongen: je kunt nu iemand ghosten of zelf geghost worden.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

ghost (overgankelijk werkwoord)

1. (m.b.t. datecontact) steeds minder reageren en ten slotte het contact verbreken

Herkomst van de term

Het ghostingfenomeen – en de term zelf – is zo’n centraal onderdeel geworden van het datingwoordenboek, dat het moeilijk is om je een tijd voor te stellen waarin het nog niet bestond. Die tijd was er wel, alleen heette het toen nog geen ghosting.

Mensen hadden er simpelweg nog geen naam voor. Ghosting is vanzelfsprekend afkomstig van het woord ‘geest’ als een manier om iemand te beschrijven die ineens verdwijnt tijdens het daten. De eerste vermeldingen van ghosting in combinatie met daten gaan terug naar het jaar 2011, toen er voor het eerst over werd gesproken in een artikel van CNN:

“Of je het nu leuk vindt of niet, iemand ghosten met wie je berichten uitwisselt, is volledig acceptabel in het digitale rijk.”

Wat er daarna precies met de term gebeurde is niet bekend. Het gecombineerde gevoel van afwijzing en verwarring na een verbroken contact werd vanaf 2014 pas echt ‘ghosting’ genoemd toen steeds meer media de term gingen gebruiken. In dat jaar was ghosting een van de meest populaire buzzwords.

Bijvoorbeeld, toen Charlize Theron in 2015 met de wereld deelde hoe ze geleidelijke stopte met het daten van Sean Penn om vervolgens zijn telefoontjes en sms-berichten te negeren, was de media zich ervan bewust dat Charlize niets meer of minder dan een ghoster was. De New York Times schreef vervolgens een uitgebreide uitleg over ghosting, kort nadat het showbizkoppel officieel uit elkaar ging.

Waarom ghosten mensen?

De redenen waarom mensen kiezen voor ghosting om het contact abrupt te beëindigen, zijn nooit hetzelfde. Geen enkele situatie is hetzelfde. Waar iedereen het wel over eens is, is dat ghosting een makkelijke manier is om een (beginnende) relatie te verbreken. Geen drama, geen lastige vragen en geen noodzaak om antwoorden te geven of je gedrag te rechtvaardigen; het is een laagdrempelig alternatief op de ‘het ligt niet aan jou, het ligt aan mij’-zin. Voor veel mensen is ghosten daardoor een redelijke optie geworden.

Mensen keuren ghosting over het algemeen af als een manier om een relatie te beëindigen. Toch kiezen mensen nog steeds voor deze – voor sommigen laffe – benadering, met redenen die variëren van gemak tot veiligheid.

1. Gemak

Als mensen houden we ervan dat alles makkelijk gaat. Het krijgt prioriteit. Een persoonlijk gesprek voeren over om een relatie te beëindigen is dat niet. James, de ghoster uit de introductie, had daar geen zin in. Het kan best onaangenaam en emotioneel zijn, naast dat het tijd en energie kost. Ghosten is makkelijker.

2. Minder aantrekkingskracht

Toen Kelly en James elkaar leerden kennen, was er geen magneet die sterk genoeg was om de aantrekkingskracht tussen de twee geliefden te evenaren. Maar toen gebeurde er iets in de hersenpan van James: voor hem was de aantrekkingskracht van korte duur. Hij verloor interesse in Kelly. Ghosten was voor hem, zonder veel moeite, een aantrekkelijke manier om de relatie te beëindigen.

3. Ongewenste interacties

De eerste indruk die we hebben van mensen ligt vaak redelijk dicht bij de werkelijkheid, maar dat is niet altijd het geval. Soms komen mensen erachter dat iemand een masker droeg tijdens de eerste dates. En dat is wanneer de gevoelens van liefde kunnen veranderen in afkeer – of op een andere manier veranderen van positief naar negatief. Mensen kiezen volgens onderzoek vaker voor ghosting als een nieuwe geliefde hen beledigt of iets onaangenaams doet.

4. Lage emotionele intelligentie

Als we het over een IQ-test hebben, dan weten we allemaal dat het een meting is van de intelligentie. Waarschijnlijk heb je zelf ook weleens zo’n test gedaan. Een test om de emotionele intelligentie (EQ) te meten is echter niet zo gebruikelijk. Maar dit zou juist wel informatie kunnen geven over het risico op ghosting. Degenen met een laag EQ zijn volgens onderzoek vaker de dader in een ghostingsituatie. Dit zijn mensen die het moeilijk vinden om te begrijpen hoe en hoeveel hun acties pijn doen bij anderen.

5. Veiligheid

Wanneer mensen een relatie beginnen laten ze hun muren zakken en komt de persoonlijke bagage tevoorschijn. Zo kan het gebeuren dat de hoffelijke manieren in creepy gedrag veranderen. Als iemand slecht wordt behandeld door een nieuwe partner, kan het abrupt beëindigen van de communicatie de enige en beste oplossing zijn. De mensen die om deze reden ghosten doen het om de veiligheid te waarborgen.

Als je bekend bent met de eigenschappen van de ‘Duistere Drie’, ook wel bekend onder de naam ‘Dark Triad’, dan wil je misschien ook wel weten dat mensen die hier hoog op scoren, eerder geneigd zijn om voor ghosting te kiezen. Andere redenen die genoemd worden in onderzoeken zijn een lage eigenwaarde, zelfsabotage, onveilige hechting, psychische problemen en het gemak van technologie.

Waarom zijn mensen elkaar meer gaan ghosten?

Goede vraag. Waarschijnlijk geloven velen dat beginnende relaties op de een of andere manier minder ‘echt’ zijn in het tijdperk van digitale communicatie. We zijn cultureel ongevoelig geworden voor virtueel contact. Onze chatcontacten zijn geen mensen, het zijn digitale versies van mensen – die alleen met grappige emoji’s hun emoties kunnen uiten. Maar omdat zelfs een huil-emoji ons niet het gevoel kan geven dat we iemand kwetsen, hebben we er geen moeite mee om juist dat te doen. En als gevolg daarvan, worden ontluikende relaties als zodanig behandeld.

Onderzoekers denken bovendien dat datingapps het klassieke daten in een spel hebben veranderd. Swipen, matchen en chatten is voor een groot deel van de gebruikers een vorm van entertainment – geen proces om liefde te vinden. De swipe-logica creëert volgens andere onderzoeken meer emotionele afstand tot andere gebruikers en minder investeringen in nieuwe relaties.

Uiteindelijk is het gedrag geleidelijk zo gegroeid omdat singles zich niet (meer) volledig bewust zijn van de gevolgen. Verdwijnen is misschien gemakkelijker dan ooit geworden, maar het is niet oké om niets meer van je te laten horen. Ghosting kent namelijk meer gevolgen dan elke andere manier om een relatie te verbreken.

uiterlijk verrekijker

Gevolgen van ghosting

Ondanks het feit dat ghosting onder sommige leeftijdsgroepen een volkomen acceptabele praktijk is geworden, heeft het gedrag wel degelijk een negatieve invloed op degene die het slachtoffer is. Voor degene die geghost wordt is er geen afsluiting en dat kan leiden tot diepe gevoelens van onzekerheid.

Wie geghost wordt heeft geen idee wat er gebeurt. In eerste instantie denk je dat er niets aan de hand is. “Hij/Zij zal wel druk zijn”, denk je. Maar als je langer dan normaal moet wachten op een bericht, begin je je toch wel zorgen te maken. Wat als de ander ergens in een greppel ligt? Moet je een familielid benaderen? Of stel je je aan? Ghosting creëert het ultieme scenario van onzekerheid.

Misschien heeft de ander het gewoon een beetje druk en kun je op elk moment een bericht krijgen. De gedachte is zo gek nog niet. Dat verandert wanneer je ziet dat je geliefde al je berichten heeft gelezen, maar het nalaat om te reageren. Ondertussen zie je ook weer wat activiteit op sociale media. Alleen lijkt het alsof de verbinding met jou volledig is gebroken. En dan komt het besef dat je geghost wordt. Het doet pijn, want is het een wrede afwijzing.

Wanneer je je eindelijk realiseert dat je nieuwe geliefde niet meer jouw geliefde is, vraag je je af wat er is gebeurd. Waarom wordt je dit aangedaan? Wat ging er mis? Is het iets dat je hebt gezegd? Ligt het aan jou? Heeft iemand iets over je gezegd? WAT. IS. HET?! Je brein draait overuren als er geen uitleg volgt over het hoe en waarom.

Ghosting zegt:
  • …dat je het respect niet waard bent.
  • …dat je gevoelens er niet toe doen.
  • …dat je geen verklaring verdient.
  • …dat je niet belangrijk genoeg bent.
  • …dat je emoties onbeduidend zijn.
  • …dat de relatie nep was.
  • …dat je geen recht hebt op afsluiting.

Ghosting is vooral pijnlijk omdat je machteloos bent. Je krijgt geen richtlijnen over hoe je jezelf kunt verbeteren, of je schuldgevoel terecht is en hoe je verder moet gaan. Het stelt je niet in de gelegenheid om vragen te stellen. Of om meer informatie te krijgen waardoor je het zou kunnen verwerken. Dankzij deze aspecten is ghosting een pijnlijke ervaring die je zonder een verklaring niet zomaar kunt archiveren. En omdat de verklaring nooit komt, mogen we het best omschrijven als een vorm van emotionele mishandeling.

Een van de meest verraderlijke facetten van ghosting is dat het je niet alleen doet twijfelen aan de relatie die je dacht te hebben. Het zorgt er ook voor dat je aan jezelf gaat twijfelen. Waarom overkomt mij dit? Wat heb ik verkeerd gedaan? Hoe kan ik ooit nog iemand vertrouwen? Als je last hebt van verlatings- en bindingsproblemen, kan ghosting misschien wel het laatste duwtje zijn richting de emotionele afgrond.

Hoe ga je om met ghosting?

Hoewel ghosting naar een abrupt einde van een relatie verwijst, kan het even duren voordat je je realiseert dat je geghost wordt. Omdat je wellicht het idee hebt dat niemand dat bij jou zal doen zonder eerst een goed gesprek te hebben, kan het even duren voordat je hebt doorhebt. Maar als je eenmaal weet dat je geghost bent, dan wil je natuurlijk ook weten hoe je daarmee moet omgaan. Gelukkig voor jou hebben onderzoekers dat niet lang geleden bestudeerd.

In een recent onderzoek van de University of Alabama uit 2020 wilden wetenschappers weten welke strategieën mensen gebruiken als ze geghost zijn. Welke zijn effectief om eroverheen te komen en welke zijn ineffectief? De onderzoekers ontdekten daardoor de beste en slechtste manieren om ermee om te gaan.

Effectieve strategieën

Op basis van de resultaten hebben de onderzoekers effectieve strategieën gevonden die helpen om te gaan met ghosting. Dit zijn de vier beste manieren om ghosting te behandelen:

  1. Verder gaan: accepteer dat het zo is en omarm nieuwe ervaringen.
  2. Relatieverlies accepteren: ghosting herkennen als een modern datingrisico en vervolgens doorgaan.
  3. Jezelf afleiden: je met iets anders bezighouden (bijv. muziek luisteren) of de realiteit te negeren.
  4. Andere relatie zoeken: andere relaties of intimiteit aangaan en/of nastreven.

Ineffectieve strategieën

Volgens het onderzoek waren er ook een aantal ineffectieve strategieën die de onzekerheid niet verminderden. Deze waren er vaak meer op gericht om meer informatie over de ghoster te verkrijgen. Zoals deze:

  1. Onopvallend observeren: de ghoster in het geheim volgen, bijvoorbeeld vanuit een auto.
  2. Contact met kennissen of familie: indirect het contact aangaan met wederzijdse vrienden of familie.
  3. Volgen via social media: het bekijken van socialemediaprofielen.

De onderzoekers zeggen dat degenen die geghost zijn moeten proberen hun leven opnieuw in evenwicht te brengen. Volgens hen zou dat beter zijn dan loskoppelen door nieuwe relaties aan te gaan of opnieuw contact te leggen met exen. Ze zeggen dat tijd doorbrengen met andere mensen en nieuwe routines starten veel effectiever is.

Nuttige afleidingen zijn onder meer sporten, naar muziek luisteren en experimenteren met nieuwe hobby’s. kan het vernieuwen van vriendschappen helpen om de focus te verleggen. Ondertussen stellen de onderzoekers voor dat je de moeilijke gevoelens erkent en valideert, terwijl je doorgaat en ervan geneest. Twijfel je of er sprake is van ghosting? Volg dan deze drie stappen:

1. Evalueer de situatie

Als je geen berichten meer ontvangt, dan betekent dit niet altijd dat er sprake is van ghosting. Wie zegt immers dat er niet iets anders aan de hand is? Een telefoon kan stukgaan, het internet kan eruit liggen: soms kunnen deze dingen gebeuren. Maar het is ook mogelijk dat je geliefde zich isoleert door emotionele problemen die niets met jou van doen hebben. Ga dus niet meteen van het ergste uit en probeer om erachter te komen waarom je genegeerd wordt.

Ghosting is niet meteen duidelijk. Het is een proces van enkele dagen. Pas als je merkt dat de ander gewoon op het werk is verschenen, met vrienden afspreekt of andere dagelijkse activiteiten uitvoert – terwijl je nog steeds geen teken van leven hebt ontvangen – dan is er waarschijnlijk sprake van ghosting.

2. Geef de ander ruimte

Als iemand plotseling niet meer van zich laat horen, dan kan het een teken zijn dat de relatie te intensief is geweest. Vooral als iemand lange tijd single is geweest kan een relatie tot een benauwd gevoel leiden. Misschien heeft de ghoster even de tijd nodig om alles op een rijtje te krijgen. Geef de ander de tijd om op je berichten terug te komen.

Zoek in de tussentijd iets om je mee bezig te houden. Je leven draait om meer dan je geliefde. Neem wat tijd voor jezelf, ga sporten, besteed tijd aan je hobby of doe wat leuks met vrienden. Als de ghoster niet binnen enkele dagen reageert, dan kun je ervan uitgaan dat hij of zij dit ook niet meer gaat doen.

Sommige mensen hebben een gewoonte om even van de aardbodem te verdwijnen voordat ze weer contact met je opnemen, dus het is misschien geen big deal als ze niet snel reageren. Als ze daarentegen meestal snel reageren en plotseling stoppen met appen of bellen voor een ongewoon lange tijd, dan is het mogelijk dat je geghost wordt.

3. Leef verder

Als het voorbij is, dan is het tijd om door te gaan. Het kan moeilijk zijn om te accepteren dat je geen antwoorden krijgt op je vragen, maar zo werkt het nu eenmaal als de ander op een emotioneel onvolwassen manier het contact verbreekt. Het belangrijkste is nog wel dat je je realiseert dat het niet aan jou ligt of de manier waarop je je liefde toont. Het ligt niet aan jou, het ligt aan de ander.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie